Archive for Techniek

Bewustzijns groep

Het is al een hele tijd zo dat ik niet meer naar festivals wil omdat ik niet meer wil consumeren maar meer het gevoel heb dat ik wat bij te dragen heb. Maarja tegen de tijd dat het festival daar is heb ik geen materiaal paraat. Dus dan komt er niets van. Maar de drang om te delen wat ik geleerd heb de afgelopen 15 (en meer) jaar blijft. 

Dus hier een oproep: Kom op de donderdag avond naar mij toe dan ga ik vertellen wat ik weet, we gaan oefeningen doen en natuurlijk expirimenteren en ontdekken.

Nee ik heb nog geen vast programma en de kosten gaan in dana (geef wat je het waard vind anoniem in een doosje). Het is fijn als iedereen lekker in zijn energie zit dus daar zal ik mee beginnen. Werken aan jezelf is een geweldige weg om bewuster te worden. Ik zal ook vertellen over het maken van apparaatjes, hoe werken ze en wat zijn de basis prencipes waar ze mee werken. Apparaatjes daar kan ik vast een jaar over vertellen. Voor het maken van apparaatjes moet je energie kunnen voelen en kunnen pendelen. Praten met wezens die we niet kunnen zien is ook handig. Maar om dat te leren moet je kunnen mediteren en je energie afstemmen op andere energieën of realiteiten. Maar dan moeten we het ook hebben over de ethiek om dit te kunnen en mogen doen. Er zijn ook tal van valkuilen waar je in kan stappen en waar je soms moeilijk uit komt. Ik zal proberen je om deze gaten in de weg heen te leiden.

Als je zin hebt om hier heen te komen mail me dan. Als de groep uit mijn huiskamer barst dan ga ik een andere plek opzoeken maar tot die tijd is het op Poldermolenweg 124, 1333BG Almere.

 

Een praatje op 2 april

Zaterdag 2 april geef ik een praatje in Aalsmeer

Het praatje gaat over hoe ik via de weg van intentie naar kristallen bij het werken met golflengtes ben gekomen. En dus uit eindelijk over de life leaf.

Aangezien ik geen verse kaartjes heb gebruik ik oude en daar staat de site van lifes tree nog niet op.

Nadat ik mijn verhaal gehouden heb zal ik hier de slides neerzetten van tijdens het praatje.

Uiteindelijk heb ik zo veel materiaal dat ik er wel een dag over vol kan praten. Sommige zaken zijn vrij complex en aan de hand van de aandacht van de zaal zal ik stukken overslaan. Wat ik me realiseer is dat ik verschillende workshops zou kunnen maken voor kleine groepjes.

Zoals:

Het maken van energetische objecten met intentie en het kopieren van middelen met intentie

Het werken met (levende) kristallen. Het voelen van een kristal. Het combineren van kristallen. Het versterken van de werking van kristallen.

Maarja bij dit alles hoort dan wel dat mensen al weten hoe ze moeten voelen en het kunnen werken met een pendel of biotensor of theezakje is wel wenselijk. Er is een mogelijkheid dat ik bij het open-up festival hier iets mee ga doen. 

Intuïtie vs denken

Vroeger was ik altijd een geweldige denker. Ik kon heel ingewikkelde dingen bedenken en dan ook nog maken. Het voelen was er eigenlijk niet bij. Dat had dan weer het nadeel dat ik mijzelf voorbij liep en niet in de gaten had wanneer ik moest stoppen.

Langzaam ben ik meer gaan voelen en heb ik mijn intuïtie verder ontwikkeld. Dat heeft een lange tijd opgeleverd waarbij ik een redelijke intuïtie had en nogsteeds ingewikkelde dingen kon maken. Maar toen heb ik weer niet goed naar mezelf geluisterd en ben toen toch weer burnout geraakt.

Daarna volgde een lange tijd van herstel en vooral niet al te veel ingewikkelde dingen doen. Ik ben toen ook veel meer gaan voelen en heb dat deel van mezelf erg ontwikkeld.

Ondertussen is het gevoels deel groter dan het denk deel. En het is heel maf ik probeer een programma te schrijven waarbij ik met led’s een zon’s opgang simuleer en het lukt me niet om mijn hoofd om die materix functies gevouwen te krijgen. Vroeger zou dat wel gelukt zijn en had ik het wel ingewikkeld gevonden maar was het wel gelukt. Nu doe ik mijn ogen dicht om te denken en kom ik er achter dat mijn hoofd helemaal leeg is. Geen briljante ideeën over hoe ik dit probleem moet oplossen ik kijk een zwarte leegte in. Ik ben een leeghoofd geworden.

Soms hoor ik van mensen dat hun hoofd de hele tijd zo vol is met van alles en dat ze hun hoofd maar niet leeg krijgen, mijn hoofd is op dit moment zo leeg dat ik het niet vol krijg. Dat was nou ook weer niet de bedoeling.

Het voordeel is dat mijn intuïtie het wel erg goed doet op het moment. Het lijkt er dus op dat Intuïtie en Denken tegenpolen zijn en dat ze niet tegelijk in één hoofd kunnen voorkomen.

Hoe ga ik hier nu weer de midden weg in vinden?

Hack

Tja ik gebruik internet al van voor de tijd dat het internet heette. Toen was het nog surfnet en wat er een boekje waarin al de adressen stonden. Dat boekje had het formaat van een half A4-tje en was ca 8mm dik. Er was ook geen grafische shell dus je deed alles vanaf de unix prompt. Niet echt gebruiks vriendelijk. 

If you got spam from my account, I’m very very sorry. My account got hacked and has been used as spam sender.

Er zijn van die dingen waarbij ik dan denk ‘Dat gebeurt mij niet’. Een van die dingen was dat mijn wachtwoorden op straat keamen te liggen. Ik had een account bij een forum, daarbij had ik een van mijn standaard wachtwoorden gebruikt. Dat forum werd gehackt. Daar kreeg ik wel melding van dus toen heb ik de plekken waar ik dat standaard wachtwoord gebruikte een sterker wachtwoord gegeven. Ook voor een van mijn email accounts had ik een van mijn standaard wachtwoorden, die had ik echter over het hoofd gezien bij de veranderingen. Die is toen dus misbruikt, een echte hack kan je het niet noemen. Er zijn >130000 emails verzonden op dat account. En toen ik er achter kwam dat het gaande was, de teller stond toen op >30000, bleek er niets meer aan te doen te zijn. Zelfs het account deleten had geen zin. De andere 100000 emails stonden al in de buffer van de smtp server. Wel dom dat die smtp server dat toe laat. En helaas kan ik daar niet bij om dat te veranderen. Dus bij 70000 heb ik de moed opgegeven.

Ondertussen gebruik ik KeepassX om van de verschillende accounts de wachtwoorden bij te houden en sterke wachtwoorden te maken, die ik nooit meer zelf kan onthouden 🙁 . Waarom KeepassX? Het is open source, het is gratis, het gebruikt geen (wazige en hackabele) cloud dienst.

Hoe ‘vrij’ zijn we nu eigenlijk?

Tja vrijheid dat is een heel relatief begrip. In relatie met andere landen zijn we heel vrij. Maar aan de andere kant durf ik lang niet alles te zeggen. Vooral niet op internet en over de telefoon. Nederland is een van de landen waar de meeste telefoontaps plaats vinden. En ik ben nou niet meneer de boze boef maar ook niet meneer de brave burger. En zelfs dat zou je de kop kunnen kosten. ‘Niet de brave burger? Wat heb je te verbergen dan?’

Ik vind het geweldig om allemaal dingen te bedenken voor ‘Beating the system’. Niet dat ik ze ooit in praktijk breng maar het vormen leuke uitdagingen om over na te denken. Maar er over publiceren hier op mijn blog durf ik niet want dat zou gegarandeerd voor problemen zorgen. Ik vermoed zo dat er mensen helemaal niet blij zijn als ik 3 manieren beschrijf om geen snelheids boetes te krijgen. Of hoe je parkeerautomaten heel erg defect maakt of een truuk die ik bedacht heb om de camera’s boven de weg uit te schakelen. En dan zijn er meer dingen die ik maar niet in dit lijstje zet want dan levert dat onvrijheid op.

En hoe vrij ben je in Nederland om jezelf te ontwikkelen tot wie je werkelijk bent? Stel je hebt een niet al te hoog inkomen en dus krijg je huursubsidie en nog wat van die potjes. En dat is echt heel fijn dat je die kan krijgen. En dan in november bedenk je dat je hele mooie tasjes kan maken op je oude naaimachine. Je gaat dat doen en je verkoopt er een paar. Daarmee genereer je inkomen voor die maand en dat kan best veel zijn zo plotseling. Maarja je komt boven een magische grens uit dus mag je de huursubsidie en andere potjes terug betalen, voor het hele jaar! Deze regeling zorgt er voor dat mensen zich wel twee keer op hun hoofd krabben voordat ze iets innovatiefs gaan doen! Want als je niet uitkijkt dan mag je de hele handel plus meer terug geven. Dus blijf je veilig tussen de andere grassprieten in de wei staan en steek je je kop vooral niet tever op.

Het zelfde geld voor mij. Ik heb wat innovatiefs bedacht maar heb echt geen idee of het gaat lopen. Misschien loopt het alleen de eerste 2 maanden en vervolgens stort het in, of wordt m’n kop er af gehakt door bigfarma. Nee het is niet door ons bewezen (en dat gaat het ook niet worden want we kunnen er niets mee verdienen. psst niet vertellen hoor), dus je mag het niet verkopen. -censor-. Gelukkig krijg ik net een mailtje van iemand met Parkinson die erg blij is met mijn apparaatje. Dat doet me dan erg goed om te horen en dan denk ik: ‘Misschien toch maar m’n hoofd boven dat maaiveld uitsteken. Dan kan ik weg rennen voordat de grasmaaier komt, en lekker langs de sloot gaan zitten.’ Jaha dat had je nooit gedacht als grassprietje he? Dat je weg kon rennen voor die grasmaaier! 

En dan is er nog het internet. Daar kan helemaal alles. Toch? Je kan op twitter schreeuwen wat je wilt en op facebook de hele wereld ontmoeten. En lekker ja smartphone overal mee naartoe nemen. En de hele industrie kijkt mee. Dat is reuze interessant, want je kan, life, zien wat je klanten doen. Je kan zien waar ze hun uitgaansleven hebben waar ze wonen en werken en wie hun vrienden zijn. Dat maakt voor heel erg gerichte marketing. In Australie krijg je bijvoorbeeld heel gericht marketing sms-jes gebasseerd op je lokatie! Voor mij zou het resultaat zijn dat ik een sms-je zou krijgen als ik in de buurt kom van een winkel waar ze computers verkopen en bij elke bio winkel.

Of wat zou je er van denken dat je een berichtje krijgt van je verzekeringsmaatschappij als je een pizza besteld, dat dat niet goed is voor je en dat je premie omhoog gaat als je dat vaker doet.

Is dit sci-fi? Denk het niet. Als de nieuwe privacy wetgeving die op dit moment in de EU gemaakt wordt vol met gaten geschoten wordt door de industrie, waar ze druk mee bezig zijn. Dan zou het bovenstaande heel snel realiteit kunnen worden. Er zijn acties in de voorbereiding. Kijk daarvoor hier en hier. En dan is er natuurlijk ook nog bits of freedom die prima artikelen heeft.

Dus hoe vrij voel ik me op deze bevrijdingsdag? Niet heel erg vrij.

De GuyGuyplex

De GuyGuyplex is een knutsel apparaat wat ik gemaakt heb voor een jongen van 8 jaar. Hij is erg slim en verveeld zich dood op school. De school kan hem niet de lesstof bieden die een uitdaging voor hem is. Maar natuurlijk wil je ook niet al te veel opvallen in de klas en al te veel anders zijn dus wat doe je dan? Misschien wel niet al te veel opvallen en je dood vervelen.

Veel hoogbegaafde kinderen hebben last van faal angst. Dat komt omdat ze nooit om hebben leren gaan met falen. Want ze snappen alles zo snel. Als er dan iets is wat ze niet snappen dan weten ze niet goed hoe ze met die gevoelens om moeten gaan. Met dit in mijn hoofd heb ik de GuyGuyplex ook gemaakt. Er zitten een paar spelletjes in die een hoge mate van aanzetten en gelijk werken hebben, maar ze bieden ook een uitdaging.

GuyGuyplex kit

Maze: Maze is een spel waarbij je door een doolhof moet lopen naar de uitgang. Je kan alleen het stukje van het doolhof zien waar je staat en het is een beetje mistig in het doolhof dus je kan maar 3 stappen ver zien. Aan het begin van het doolhof hangt een kaart die je 5 seconden lang kan zien (als het doolhof te groot wordt zie je maar een deel). Elke keer dat je het doolhof door bent groeit het 10×10, 15×15, 20×20 enz tot 60×60 en geeft het een aanmoedigende boodschap voor de volgende ronde. De doolhoven zijn elke keer anders. De speler zal in zijn hoofd moeten bijhouden hoe de kaart er uit ziet en zo de uitgang vinden.

Pong: het bekende tennis spelletje. Maar je kan het niet gelijk spelen. Eerst moet je een schuif weerstand aansluiten zodat je je batje heen en weer kan bewegen. Dat doe je met draadjes en een schroevendraaier. Dus daar begint het geknutsel al.

Space invaders: het bekende spaceinvaders spelletje. Maar ook hier moet je de schuifweerstand aansluiten. Maar je moet ook kunnen schieten en daarvoor kan je een klop sensor aansluiten zodat je schiet als je op de sensor slaat of als je wat ingewikkelder doet kan je met een weerstand en een schakelaar een gewone vuurknop maken. Maarja zo’n schuifweerstand en schakelaartje houd moeilijk vast. Dus dat geeft weer de uitdaging om een game console te maken van karton zodat je het allemaal beter kan vasthouden.

Er is een afstandsbediening waar je de relais mee kan bedienen en rare geluiden maken. Er zit een orgel programma in waar je met een lichtsensor (LDR) geluid met licht kan maken. Game of life zit er ook in. Er is een programma scope wat een scope op het scherm tovert. Je kan er werkelijk spanning mee meten maar dan moet je wel al het rekenwerk zelf doen. Het display is niet grootgenoeg om de waardes in decimale getallen te laten zien dus je ziet ze in binair boven en onder aan het scherm. Maar je hoeft helemaal niet zo ingewikkeld te doen om lol te hebben met de scope je kan triggers instellen met hysteresis zodat je de relais kan laten schakelen door de sensors die je er  op aan kan sluiten.

Er zit een alarm doosje bij wat een vreselijk iritante sirene kan maken, en wat je op de relais aan kan sluiten om zo een alarm te maken. Bijvoorbeeld als er op de deur geklopt word, met het piezo sensor.

Er zit ook een kleine breadboard op waar je met weerstanden en transistors schakelingetjes kan bouwen. Het is ook een prima plek voor het aansluiten van de sensors. Er zit een boekje bij met allemaal schakelingen en een uitgebreide uitleg. 

P3210601

Maarja als je ouder wordt dan gaat ook dit natuurlijk op een gegeven moment vervelen dus dan kan je de computer aansluiten en de bestaande programma’s veranderen of nieuwe programma’s in de arduino laden die het hart vormt van de GuyGuyplex.

En als je dan nog verder bent dan ga je gewoon je eigen programma’s maken.

En zo bied dit apparaat een blijvende uitdaging voor de creatieve geest.

Ik heb niet echt een schema gemaakt van dit project. Het is allemaal heel simpel. Alle uitgangen/ingangen hebben een 330 ohm weerstand in serie zodat je erg veel moeite moet doen om de arduino stuk te krijgen. De relais worden geschakeld met een transistor die naar de Vraw gaat. De relais doen het dus alleen als er een externe voeding is aangesloten en niet via de usb poort. Het IR sensor is er een met een ingebouwde demodulator, uit een videorecorder gesloopt. Uit de source code blijkt het schema en alle pinnen die gebruikt worden zijn met een #define aangegeven.

Onderaan komen links naar de manual en source code.

En toen moest het nog gemaakt worden ook…

Tja het probleem met uitvinders is dat ze zo graag uitvinden. En dan als er iets nuttigs of leuks is bedacht dat het dan zo moeilijk is dat op de markt te brengen. Want als het aan komt op het maken van het uiteindelijke produkt dan stokt het. En als ik het dan zover breng dat dat produkt er ook werkelijk is, dan moet het nog verkocht worden. En als er een ding is waar ik niet voor in de wieg gelegd ben dan is het wel verkopen en het omgaan met klanten. ‘Help ze willen het kopen wat moet ik nu doen?… Hu ik moet er meer voor rekenen dan de kostprijs?Waarom dan? … He, mag ik niet al het geld weg geven aan een goed doel? … Ach weet je wat je mag het gewoon hebben…’

Dus zo blijven hele goede en mooie ideeen en produkten op de plank liggen want ik weet niet hoe ik het verder moet aanpakken.

Zo is er een CD met Schumann geluid wat je zodanig aard dat je je een heipaal voelt nadat ie de grond in geslagen is. En een variant daarop met een spoel die dat nog eens extra sterk doet. Resonantie plaatjes ook op de Schumann frequentie maar dan op het fysieke, emotionele of spirituele aspect daarvan. Het was de bedoeling dat dat geheel een cd werd met zo’n plaatje er bij in de vorm van een hangertje. Dat in een mooie kartonnen CD hoes. Een geweldig produkt. Maarja uitvinders enzo.

Er ook nog een grootschalig Schumann idee op de plank om gelijk een heel bedrijf te aarden met de werkelijke Schumann resonantie en niet met een geregenereerde golf. De heilzame effecten hiervoor zijn ondertussen heel goed te onderbouwen want er is veel onderzoek naar gedaan.

Dan zijn er nog resonantie schijfjes. Ik kan ze afstellen op elke lichaams functie. Je zou de verschillende functies in je lichaam als een radio ontvanger kunnen zien. Soms is een ontvanger wat van slag en staat ie niet meer helemaal op de juiste frequentie. De lichaamsfunctie die daarmee overeenstemt werkt dan niet helemaal goed en dat kan je terugzien in je gezondheid.

Het is net als met stemvorken. Als de ene resoneert dan gaan andere soortgelijk stemvorken mee resoneren. Met een schijfje en het lichaam gebeurd dat ook.

Ondertussen heb ik al voor heel veel verschillende functies schijfjes gemaakt. Zoals: nier energie, huid reparatie van binnen uit (blaren),  huid beschadegingen van buiten af, aarding, bestendigheid tegen straling (wifi enzo), chakra centering, verschillende zenuwaandoeningen, ogen, doorzettingsvermogen (helpt goed bij stoppen met roken enzo), enz (ja die lijst is veel langer)

De schijfjes zijn al bijna tot een heel mooi produkt. Maar ja dan moet het nog verkocht worden ook. Dat is misschien wel wat me tegen houdt er verder mee te gaan. Help ik moet het gaan verkopen!! Nee dan kan ik het veel beter op de plank laten liggen te verstoffen en verder gaan met de volgende uitvinding, die, uiteindelijk ook op de plank blijft liggen. Ja de domein namen heb ik al geclaimd, Bodyresonator.nl en .com. Ze staan er al een jaar te verstoffen.

Hmmm das vast niet de reden om al die mooie dingen te maken. Maarja ik wil verder met mijn vindingen. GEZOCHT financieel genie met invoelings vermogen die graag dergelijke geweldige produkten verkoopt en mij ook kan inspireren het tot een produkt te maken van de dingen die op de plank liggen. En hoe je met mij in contact komt heel gewoon mijn naam twee keer opschrijven met een at er tussen en zo, het comments form werkt ook.

Building a heater for the boat

The wheater starts to be cold again and I like to have it nice warm and cosy. So my boad dit not yet have a heatet that would not sufocate me with CO gas. 

A friend sailor told me of a stove he build from amuminium sheet. He folded a long sheet of aluminium in a star and put that in a tube. In the bottom of the star he put a cerramic flowerpot to spread the heat and prevent te aluminium to melt. In the top he made something to fit a pipe as exhaust. In the outer pipe he made holes so the whole thing would become a heat exchanger.

From this idea I started thinkig how I schould make something like that. First I was like only wanting to use stuff that was laying around. Well that did not work. I ended up buying a MSR whisperlite universal multifuel stove and a peice of copper sheet 2000x700x0.3. I still had an old artelerie shell of 18 cm diameter and 106cm high made of brass (messing). That would be the outer shell and made shorter so it would stick just abouve the table. The cutoff peice would become a hatch to close off the hole to light the stove.

I made many pictures and movies to show you.

The cylinder

 The brass cylinder. We used to put our fireworks in this thing as kids. It made a great sound like we had super firecrackers!!

copper sheet folding

The folding of the copper sheet. This needs to be done very secure to make sure the top can be closed with an other sheet and solderd closed. This to ensure I will not wake up in front of a stern Peterus asking why I’m so early.

IMG 0978

 The last fold is a bit complicated. It is to connect both peices together and still be gasproof, more or less…

 

IMG 0984

This is how I planned to fit the flowerpot. See how the inside legs of the star are folded out. This will allow the cone to fit better into the star.

IMG 0989

This is the cone I used instead of a ceramic flowerpot. This is more sturdy. It will not break and it can whitstand the heat of the flame.

Next the top was closed with a round peice of copper sheet. That was soldered with a gas burner to the top. And tested on gasproofness to fill it with water and see where the leaks come out. This part was hard to do. The sheet is thin and if it gets dirty it wil not solder very well anymore. Stuf like S39 did not work to my satisfaction. In the end I used lead free solder wire for electronics. And I used a lot of it. This part was more difficult than what I expected.

Next the exhanger was put in the brass cylinder to make the markings where to cut the hole for the exhaust pipe (22mm copper). 

It was a lot more work than that but you can see that on the movies. Like the hatch to be able to take the burner out. The hatch locks te burner on its place with its legs to put the pot on.

 

Ok in the videos I did not speak english… but you get my drift. The conclusion: Heats nice, there need to be more holes in the tube to improve airflow. Do not put the burner to low. If the fuel cylinder touches the stove it heats up, but not to much. The result is that the pressure in the cylinder keeps and I do not have to pump every 20 minutes or so. Almost 1 litre of fuel will go for 5 hours at a fairly high setting and keep the cabin blazing hot, esp if the hatch can close after I made a proper exhaust. I tested the CO in the cabin and did not get an alarm even when the alarm was placed very close to the flame opening.

So nice stove and does not use any electricity and keeps the place warm and cosy!

Auto Pilot

This article is about my auto pilot project for my sailing boat. First I wanted to buy a Rayteon SPX or ST6000 series AP but those things are expensive. Next The ST4000+ was on my list but still those go for prices above what I could afford. So I saw someone on the web who build his own AP. He never published any code though, and I want my own litle features.

For you non techies just scroll down to the next article…

So what are those features? I want to be able to use it next to my st3000 that still works. To control it by Ipad or maybe by my kobo reader, better viewable in sunlight. To control it by bluetooth with the peble watch. To be able to steer by a windvane ove NMEA (need to get one this winter). To tack with a maximum yaw, so to steer higher than normally would be done and prevent too much yaw (I am a pleasure boat sailor and want to keep ik fun and not fight). And ofcource just set a cource and go there and maybe waypoints. And if it works with the peble an overboard alarm is the bluetooth connection is suddenly lost so to steer to a stop.

The hardware consists out of a motor driver, a compass module and a pc that can later on in the project be replaced by a mcu. The compass module consists of an CMP01 module and an arduino and a rs232 driver with a power supply. The compass module gives the compass readings in 3600 counts and yaw (+/- 85 degrees) and tilt (+/-) 85 degrees, and is yaw and tilt compensated. The driver module consists of a FET driver board (pololu 36V20CS) max 36Volt 20Amp with coasting capability. The coasting is a feature to be able to turn the motor by hand is the board is enabled but not driving, normally a board like that has the motot in that case in break. A 20 amp driver is overkill but the costs of the driver board are lower than a less heavy one and it leaves room for other driving hardware in the future. The driver board also has nice features as error checking and measuring the current through the motor.The driver board is controlled by an arduino and also has a rs232 driver and power supply.

Both the modules are connected to a boat pc. The boat pc takes less than 10W and consists of a DN2800MT NM10 mini-ITX board with two Kingston SODIMM DDR3-1066 2GB modules and an 128GB SSD. It runs windows 7 and the development enviroment on it is Labview and VB6. It is hooked up to an wifi router so I can control it wit my iPad over a VNC connection. At this moment I also have a gps module connected to it. The board has two build in rs232 ports so I have to get an extra one. If you want to use the rs232 ports for powered devices over pin 9 you also have to connect pin 5 to the real ground. The pin 5 is connected to the ground through a resistor.

IMG 0904

The whole computer including router uses 0.91A from my battery (14.58V) with a 20% cpu load. That is not bad I would say. That is measured with my BMV602S battery monitor.

the compass code:

/****************************************************************
* Arduino CMPS10 example code *
* CMPS10 running I2C mode *
* by James Henderson, 2012 *
* Modified by Jelbert Holtrop, 2012 *
*****************************************************************/
#include <Wire.h>
#include <SoftwareSerial.h>

#define ADDRESS 0x60 // Defines address of CMPS10

void setup(){
Wire.begin(); // Conects I2C
Serial.begin(9600);
// Serial.println("Compass unit 1");

}

void loop()
{
sendData();
}

void sendData()
{
byte highByte, lowByte, fine,
accelXh,accelXl,accelYh,accelYl,accelZh,accelZl; // highByte and lowByte store high and low bytes of the bearing and fine stores decimal place of bearing
char pitch, roll, dummy; // Stores pitch and roll values of CMPS10, chars are used because they support signed value
int bearing, accelX, accelY, accelZ, crc; // Stores full bearing

Wire.beginTransmission(ADDRESS); //starts communication with CMPS10
Wire.write(2); //Sends the register we wish to start reading from
Wire.endTransmission();

Wire.requestFrom(ADDRESS, 4); // Request 4 bytes from CMPS10
while(Wire.available() < 4); // Wait for bytes to become available
highByte = Wire.read();
lowByte = Wire.read();
pitch = Wire.read();
roll = Wire.read();
bearing = ((highByte<<8)+lowByte)/10; // Calculate full bearing
fine = ((highByte<<8)+lowByte)%10; // Calculate decimal place of bearing

Serial.print(bearing,DEC);
Serial.print(".");
Serial.print(fine,DEC);
Serial.print(",");
Serial.print(pitch,DEC);
Serial.print(",");
Serial.print(roll,DEC);
crc=abs(bearing)+abs(pitch)+abs(roll)+10; //hele simple crc + lege string detectie
Serial.print(",");
Serial.print(crc,DEC);
Serial.println(" ");
}

 

Hmm some of the formatting is gone bu you get the idea.

Next the code of the driver. This code now includes for reading the motor current and voltage. Added options for continious pwm drive and set deadband.

//program board Duemilanove w/ Atmega 328 com 1

int DIR=3;
int PWML=5;
int PWMH=6;
int CS=A0;
int FF1=8;
int FF2=9;
int command=0;
int halfspeed=127;
int fullspeed=255;
int err1;
int err2;
int rotation=0;
int deadBand=0;

void setup()
{
 // drive/coast PWML=PWMH DIR=DIRECTION
 // drive/brake-low PWMH=0 DIR=direction
 // drive/brake-high PWML=0 Dir=direction
 // coast=lowpower PWMH=PWML=0 DIR=x
   pinMode(DIR, OUTPUT);  //analogwrite(ledpin,value) pwm zet pinmode zelf
 //  pinmode(PWML, OUTPUT);
 //  pinmode(PWMH, OUTPUT);

 //  pinmode(CS, INPUT); //voor analoge pinnen is dat niet nodig
   pinMode(FF1, INPUT);
   pinMode(FF2, INPUT);

 Serial.begin(9600); 
 Serial.print("Version 1 beta");
// establishContact();  // send a byte to establish contact until receiver responds 

}

void loop()
{
  int MotorCurrent;
  int MotorVoltage;
  int MaxCurrent;
    if(Serial.available()>0)
    {
      //Commands
      // drive/coast 50%=A 100%=B  : PWML=PWMH DIR=DIRECTION
      // drive/break 50%=C 100%=D  : drive/brake-high PWML=0 Dir=direction
      // Direction L,R 
      // COAST Z                   : coast=lowpower PWMH=PWML=0 DIR=x
      command=Serial.read();
      Serial.print(command); //echo
      switch (command)
      {
        case 'A':
          //max motor current = 8
          MaxCurrent=8;
          analogWrite(PWML,halfspeed);
          analogWrite(PWMH,halfspeed);
          break;
        case 'B':
          //max motor current = 19
          MaxCurrent=19;
          analogWrite(PWML,fullspeed);
          analogWrite(PWMH,fullspeed);
          break;
        case 'C':
        //max motor current = 10
          MaxCurrent=10;
          analogWrite(PWML,halfspeed);
          analogWrite(PWMH,0);
          break;
        case 'D':
        //max motor current = 17
          MaxCurrent=17;
          analogWrite(PWML,fullspeed);
          analogWrite(PWMH,0);
          break;
        case 'L':
          digitalWrite(DIR,HIGH);
          break;
        case 'R':
          digitalWrite(DIR,LOW);
          break;
        case 'P':
        //continious pwm
          rotation=constrain(rotation,-255,255);
          rotation=Serial.parseInt();
          if(abs(rotation)<deadBand)
            {
              analogWrite(PWML,0);
              analogWrite(PWMH,0);
              break;
            }
          if(rotation>0) 
            digitalWrite(DIR,HIGH); 
           else 
            digitalWrite(DIR,LOW);
          rotation=abs(rotation);
          analogWrite(PWML,rotation);
          analogWrite(PWMH,rotation);
          break;
        case 'W':
        //set deadband The ammount of pwm value that results in no rotation. 
        //to make sure the motor is not continually working with low values of pwm
        deadBand=Serial.parseInt();
        break;
        case 'Z':
          analogWrite(PWML,0);
          analogWrite(PWMH,0);
          digitalWrite(DIR,LOW);
          break;

      }
    }   
      err1 = digitalRead(FF1);
      err2 = digitalRead(FF2);
      if (err1 == HIGH && err2 == HIGH) Serial.println("ERROR: UnderVoltager");
      if (err1 == HIGH && err2 == LOW)  Serial.println("ERROR: OverTemprature");
      if (err1 == LOW && err2 == HIGH)  Serial.println("ERROR: ShortCircuit, need to reset");
// hier nog de code voor het uitlezen en weergeven van stroom en spanning I=I-470  
// Motor current sense zit op A0
// Waar zit motor voltage sense ook al weer op A1?
  MotorCurrent=analogRead(CS)-471;
  MotorVoltage=analogRead(A1);
  //Serial.print("Motor current=");
  Serial.print(MotorCurrent,DEC);
  Serial.print(",");
  //Serial.print("Motor voltage=");
  Serial.println(MotorVoltage,DEC);
  /*if (abs(MotorCurrent)>=MaxCurrent)
  {// put motor in Z = off, coast
          analogWrite(PWML,0);
          analogWrite(PWMH,0);
          digitalWrite(DIR,LOW);

  }*/
}

void establishContact() {
  while (Serial.available() <= 0) {
    Serial.println("Hello");   // send an initial string
    delay(300);
  }
}

 

So far for now but as the project has progress I will add to this post. Publisching labview code is very unpractical so for that I should find some solution.

Creative Commons License
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 3.0 Unported License.

Mac resurection II

Toen mijn macje niet meer wilde opstarten in Bali dacht ik toch echt dat ie voor altijd overleden was. Omdat hij niet meer op wilde starten had ik ook gedacht dat ze bij Apple zouden zeggen van ‘Ja we kunnen niet aantonen dat het de nvidia chip is. Dus geen garantie’.

Gelukkig had ik op 1 maart contact gehad met apple hier over om te kijken of de garantie op die nvidia nog geldig was. Nu is het mei en had ik eindelijk de gelegenheid om naar de Genius bar te gaan om te kijken of ze m’n macje wilden fixen.

Daar aangekomen had ik binnen een kwartier een afspraak bij de Genuis bar en daar mijn verhaal gedaan. Het hielp dat ik technisch presies weet hoe dat in elkaar zit en waar de fout vandaan komt. Daardoor vonden ze het verhaal dusdanig geloofwaardig dat er niet veel ander getest werd.

Het technische probleem zit als volgt in elkaar: De Nvidia chip is slecht vast gesoldeerd op het moederbord. Dat ding stamt namelijk uit de tijd dat de Rohs milieu eis van kracht werd. Die eis zegt dat er geen lood meer in het soldeer mag zitten. Dus door de andere legering moest het productie proces worden aangepast. Dit heeft voor allerhande problemen gezorgt. Zo ook bij deze Chip. Tijdens het stollen van het soldeer kunnen kleine schuertjes ontstaan en deze kunnen op een gegeven moment oxideren en het elektrische contact verbreekt dan. Deze NVidia chip is een ballgrid array behuizing. Dat is een vierkante plak met op de bodem heel veel (honderden) kleine bolletje. Dat zijn de contacten die op het moderbord gesoldeerd worden. Als 1 van die bolletjes niet goed vast zit doet de computer het niet(meer). En dat is dus wat er dan gebeurd. De computer houd er vroegtijdig mee op. En dat is niet wat je van een dergelijk prijzig product zou verwachten.

Er was echter ook een truuk om de computer wel te laten opstarten. Zoals elders beschreven. De computer ‘aan’ zetten en op de kop (want de chip zit op de onderkant van het moederbord gesoldeerd) in de sleeve doen. Dan een uur laten aan staan. Dan is de computer zo heet dat je hem nauwelijks nog kan aanraken. Computer uit zetten en weer aan zetten. Dan start ie wel op. Het is erg ongezond maar het werkt wel. Alsof je iemand met een hamer wakker maakt… Het komt dus dat de contactjes die stuk zijn zijn uitgezet en dat ze het daar door tijdelijk weer doen.

De reden dat de computer niet wilde opstarten is waarschijnlijk omdat de computer tijdens het opstarten wacht op bepaalde signalen die ‘klaar’ moeten zijn voordat het volgende deel wordt aangezet. De Nvidia chip kwam nooit op dat punt en dus start de gehele computer niet op.

Na het gehele bovenstaande verhaal verteld te hebben en omdat ik het ook al op 1 maart gemeld had, kreeg ik de gehele reparatie vergoed. Blijkbaar is het nu voor deze ‘oude’ computers uit 2007 dat de reparatie niet meer volledig vergoed wordt. Een recente regel is dat er 410 euro gerekend wordt. Echter is die regel na 1 maart in gegaan.

Nu heb ik dus weer een volledig werkende 17” macbook pro. En de reparatie was dezelfde dag nog klaar. Daar was ik pas echt verbaasd over.

Nu moet er dus opnieuw software op worden gezet. Daar hebben ze in osx het utility Migration Assistent voor. Nou dat ding zou zo door Microsoft geschreven kunnen zijn. Zo blij wordt ik er van. Ik heb de macbooks verbonden met een (firewire 800) kabeltje. En zo kan de ene met de andere praten om de gegevens op te halen. In theorie zou dat heeel snel mietn kunnen. Uiteindelijk heb ik hem gisteren maar de hele nacht aan laten staan en vanochtend bleek ie te zijn blijven hangen op 35 minuten over. Nieuwe install en nu opnieuw proberen. De tijd die de software er voor nodig heeft wiebert nog al wat op en neer. Eerst zei het programma 1 uur en na een tijdje 2.5 uur nu na een lange tijd 14 minuten … 12 minuten …50 minuten … 1uur en 15 minuten … hmmm erg windhoosachtig. Documents overgezet. Nu applicaties en … bij 37 minuten blijft ie hangen en gebeurd er niets meer, fijn. Dus nogges proberen nu alleen de settings.

Uiteindelijk De originele harddisk die eerder ook im mijn macje zat er weer in gezet. Die harddisk zat ik de macbook die ik gekregen had en die ik daar in had gedaan zodat ik weer bij mijn mail kon.

Nu draait alles weer zoals het hoort. Lion opnieuw gedownload en daar ga ik nu wel een dvd van maken voor de volgende keer.

En toen had ik TWEE macbook pro’s…