Ego versterker

Ego versterkers, je ziet ze overal. De ik ben beter dan jij attributen. En zo langzamerhand weet je dat het zo werkt. De buurman heeft groener gras en dus denkt hij dat hij beter is of jij denkt dat hij beter is. Het resultaat van het liedje is dat jullie vooral niet dichter bij elkaar komen. 

Die ego versterkers komen in heel veel vormen voor. En sommige zijn geniepig en er op gebouwd om gaande weg het ego te versterken. Andere zijn ontstaan met de beste bedoelingen en zijn een bij effect van een systeem wat niet zo bedoeld was.

Kijk eens naar een organisatie waar je door klassen te stijgen bij extra geheime informatie kan. Deze, geheime, informatie maakt dat je je beter voelt dan de mensen die een lagere klasse hebben. En als het opgebouwd is met dit als doel dan zal de informatie eerst kleine stappen aan nemen, met de belofte dat er meer onthuld zal worden in hogere klassen. Dit maakt dat je graag naar die hogere klassen zal groeien en de bijbehorende lessen en cursussen zal volgen om hier toegang tot te krijgen. Er wordt je een wortel voorgehouden en je rent er maar graag genoeg achter aan. Met elke hogere klasse raak je meer verwijderd van de rest van de mensen en raak je nauwer bertokken in de groep om je heen van dezelfde klasse.

Een zelfde systeem kan ook per ongeluk ontstaan. Stel je geeft les in iets wat voor niet ingewijden gevaarlijk kan zijn. Dan zeg je tegen je leerlingen dat de informatie niet gedeeld mag worden met de buiten wereld. Want de informatie kan mensen, die niet de achterliggende informatie hebben verwerkt, gevaarlijk zijn. Dit doe je dan met de beste intenties. Maar als je niet uitkijkt zullen mensen uit de groep gaan denken dat ze beter of meer zijn dan andere mensen die geen toegang hebben tot deze informatie. Als de leraar niet ook aandacht besteed aan de kosten van deze bewustwording ligt de valkuil van het spirituele ego op de loer.

Het zelfde kan ook hier gebeuren. Een forum voor mensen die bepaalde amuletten hebben. Het is dan een bescherming tegen zoekmachines, farmaceuten, en ander mensen. Zo kan er vrij gediscussieerd worden over de werking en gefilosofeerd over toekomstige amuletten. Want dat ontbreekt een fijne plek om met elkaar informatie uit te wisselen. Maar bijf bedacht op die nare valkuil van het spirituele ego…

Leave a Reply