Mac resurection II

Toen mijn macje niet meer wilde opstarten in Bali dacht ik toch echt dat ie voor altijd overleden was. Omdat hij niet meer op wilde starten had ik ook gedacht dat ze bij Apple zouden zeggen van ‘Ja we kunnen niet aantonen dat het de nvidia chip is. Dus geen garantie’.

Gelukkig had ik op 1 maart contact gehad met apple hier over om te kijken of de garantie op die nvidia nog geldig was. Nu is het mei en had ik eindelijk de gelegenheid om naar de Genius bar te gaan om te kijken of ze m’n macje wilden fixen.

Daar aangekomen had ik binnen een kwartier een afspraak bij de Genuis bar en daar mijn verhaal gedaan. Het hielp dat ik technisch presies weet hoe dat in elkaar zit en waar de fout vandaan komt. Daardoor vonden ze het verhaal dusdanig geloofwaardig dat er niet veel ander getest werd.

Het technische probleem zit als volgt in elkaar: De Nvidia chip is slecht vast gesoldeerd op het moederbord. Dat ding stamt namelijk uit de tijd dat de Rohs milieu eis van kracht werd. Die eis zegt dat er geen lood meer in het soldeer mag zitten. Dus door de andere legering moest het productie proces worden aangepast. Dit heeft voor allerhande problemen gezorgt. Zo ook bij deze Chip. Tijdens het stollen van het soldeer kunnen kleine schuertjes ontstaan en deze kunnen op een gegeven moment oxideren en het elektrische contact verbreekt dan. Deze NVidia chip is een ballgrid array behuizing. Dat is een vierkante plak met op de bodem heel veel (honderden) kleine bolletje. Dat zijn de contacten die op het moderbord gesoldeerd worden. Als 1 van die bolletjes niet goed vast zit doet de computer het niet(meer). En dat is dus wat er dan gebeurd. De computer houd er vroegtijdig mee op. En dat is niet wat je van een dergelijk prijzig product zou verwachten.

Er was echter ook een truuk om de computer wel te laten opstarten. Zoals elders beschreven. De computer ‘aan’ zetten en op de kop (want de chip zit op de onderkant van het moederbord gesoldeerd) in de sleeve doen. Dan een uur laten aan staan. Dan is de computer zo heet dat je hem nauwelijks nog kan aanraken. Computer uit zetten en weer aan zetten. Dan start ie wel op. Het is erg ongezond maar het werkt wel. Alsof je iemand met een hamer wakker maakt… Het komt dus dat de contactjes die stuk zijn zijn uitgezet en dat ze het daar door tijdelijk weer doen.

De reden dat de computer niet wilde opstarten is waarschijnlijk omdat de computer tijdens het opstarten wacht op bepaalde signalen die ‘klaar’ moeten zijn voordat het volgende deel wordt aangezet. De Nvidia chip kwam nooit op dat punt en dus start de gehele computer niet op.

Na het gehele bovenstaande verhaal verteld te hebben en omdat ik het ook al op 1 maart gemeld had, kreeg ik de gehele reparatie vergoed. Blijkbaar is het nu voor deze ‘oude’ computers uit 2007 dat de reparatie niet meer volledig vergoed wordt. Een recente regel is dat er 410 euro gerekend wordt. Echter is die regel na 1 maart in gegaan.

Nu heb ik dus weer een volledig werkende 17” macbook pro. En de reparatie was dezelfde dag nog klaar. Daar was ik pas echt verbaasd over.

Nu moet er dus opnieuw software op worden gezet. Daar hebben ze in osx het utility Migration Assistent voor. Nou dat ding zou zo door Microsoft geschreven kunnen zijn. Zo blij wordt ik er van. Ik heb de macbooks verbonden met een (firewire 800) kabeltje. En zo kan de ene met de andere praten om de gegevens op te halen. In theorie zou dat heeel snel mietn kunnen. Uiteindelijk heb ik hem gisteren maar de hele nacht aan laten staan en vanochtend bleek ie te zijn blijven hangen op 35 minuten over. Nieuwe install en nu opnieuw proberen. De tijd die de software er voor nodig heeft wiebert nog al wat op en neer. Eerst zei het programma 1 uur en na een tijdje 2.5 uur nu na een lange tijd 14 minuten … 12 minuten …50 minuten … 1uur en 15 minuten … hmmm erg windhoosachtig. Documents overgezet. Nu applicaties en … bij 37 minuten blijft ie hangen en gebeurd er niets meer, fijn. Dus nogges proberen nu alleen de settings.

Uiteindelijk De originele harddisk die eerder ook im mijn macje zat er weer in gezet. Die harddisk zat ik de macbook die ik gekregen had en die ik daar in had gedaan zodat ik weer bij mijn mail kon.

Nu draait alles weer zoals het hoort. Lion opnieuw gedownload en daar ga ik nu wel een dvd van maken voor de volgende keer.

En toen had ik TWEE macbook pro’s… 

Leave a Reply