Archive for Varen

Wie zit er achter het stuur?

Image

Wij mensen denken dat we controle hebben over ons eigen leven. Maar is dat wel zo? Het lijkt er,voor mij, steeds meer op dat de uiteindelijke controle niet bij mij ligt. Oh ja gaan we het hebben over predeterminatie? Ja hoor dus ik kan alles uithalen wat ik wil en dan zeggen dat is mijn schuld niet maar dat was predeterminatie. Nee dat bedoel ik niet, of ….

Zoals ik het gevoel heb dat het in elkaar zit is dat we worden geboren op een bepaald moment en dood gaan op een bepaald moment. Die liggen min of meer vast. Ik kan er natuurlijk vroegtijdig door een stommiteit een einde aan maken, dus vrije wil is geen illusie. Je kan het zien als een volledig geboekte vakantie waarbij alle uitstapjes van te voren geboekt en gepland zijn. Je kan afwijken van het programma maar dan loopt het minder lekker en mis je vanalles. Wat vast staat is je aankomst en je vertrek en het doen val alle activiteiten zoals het gepland is gaat het gemakkelijkste of het fijnst. Sommige van die vakanties zijn heel actief en er moeten veel bergen beklommen worden. Maar alle bergen zijn haalbaar. 

Wie heeft de reis dan gepland? Dat ben je zelf geweest. Je hebt uit de catalogus de verschillende opties gekozen die het meeste bij jou programma passen. Het enige probleem is dat je op weg hier naartoe het programma vergeten bent.

Je kan de reisleiding om hulp vragen en vragen om ‘hints’ voor die dag: “Jou wil geschiede universele spirit, niet de mijne. In mij om mij en door mij heen. Laat me als je blieft weten wat ik vandaag kan, moet en mag doen. Voor jou universele zegeningen naar allen.” Nee geen gezeur over god en al helemaal niet met een hoofdletter. Iedereen is gelijkwaardig. En dan, na een tijdje, ga je stemmen horen/zien/weten en je bent niet gek. Fijn he? Het leven gaat dan ook veel gemakkelijker. 

En dan zijn er de ‘toevallige’ ontmoetingen. Ik vaar voor Enkhuizen met windkracht 6, voor de wind. Het gaat als een speer maar met die golven van achteren wordt ik toch een beetje niet helemaal lekker. Dus als ik zie dat het havenhoofd echt pal voor de wind wordt en als ik met de wind mee ga kruisen het 2x zo lang duurt, besluit ik de motor te starten. Die klinkt vreemd. Ai geen koel water. Motor gestopt en evel later opnieuw geprobeerd, weer geen koelwater. Met kracht 3 a 4 kan ik eventueel wel de kom binnen zeilen en dan het anker uit doen maar met 6 is dat loei eng vooral in m’n eentje. Dus bel ik de kustwacht en leg de boel uit. Zij sturen de reddingsbrigade. Later in de haven zit ik met een van die mannen aan boord. Hij zegt iets waardoor ik hem meteen vertrouw. Dat heb je soms dat mensen een slot open doen met een paar woorden. Ik vertel hem over de life leafs en hij begrijpt gelijk de link met de levens boom en ook de werking valt niet op dove oren. Dit verbaasd me dat ik op deze manier iemand ontmoet die zo open staat hiervoor en ook interesses heeft in de zelfde richting (computers en programmeren). 

Later denk ik aan de ontmoeting terug en denk, ‘dat was geen toeval’. Als je terug kijkt op je leven, zie je dan niet veel van dit soort momenten? Ik ben benieuwd op welke voor geboekte reis ik nou weer ben gestapt.

Ps als 1 van jullie dit leest is een foto’tje die gemaakt is er bij wel leuk… 

De tourist uithangen

P9180007

Zoals je weet ben ik altijd aan het graven in m’n beerput. Tja je moet maar een hobby hebben… Recentelijk heb ik weer eens iets nieuws ontdekt (wat al zo oud is als de weg naar Rome maar het in de praktijk brengen was voor mij nieuw). Het blijkt dat als ik het moeilijk heb met mensen dat dat dan gaat over een stukje van mezelf waar ik niet van houd. Noggal wiedes, he he. Als ik dat stukje dan bekijk, zoals ik ook met blokkades en programma’s doe, dan kan ik er weer van gaan houden. En dan als sneeuw voor de zon verdwijnen die problemen met die mensen ook. Ik heb het dan over het me naar voelen van bepaalde mensen, dus niet meer naar voelen van die mensen.

Het resultaat is dat ik het nu leuk vind om mensen te ontmoeten. Ehh wat nou ben je van je stoel gevallen? Er is natuurlijk nogsteeds een teveel (vermoed ik).

En dat brengt nu dat ik echt op vakantie ben en nog de tourist aan het uithangen ben ook. Eergisteren in Harlingen geweest en daar was het toch wel een beetje uitgestorven. Sinds gisteren lig ik in Vlieland en hier is het een stuk drukker. En dan kom ik toch weer een hoop lieve mensen tegen, behalve die havenmeester dan nadat ik zei dat ik de haven toch wel duur vond €41 voor twee nachtjes in m’n eentje. Maar dat gaf weer reden tot een beetje graaf en poets werk. 

Vandaag gewandeld door het bos en over het strand en het dorp in geweest. Zowaar een ijsje gekocht. En dan merk ik dat mensen toch ook wel veranderd zijn, of ligt het aan mij? Een vrouw bij de ijsboer die samen met een ander een ijsje zaten te eten. de een zecht tegen de ander dat het sinasappel ijs zo lekker is. Ik kijk ze aan en zeg dat ik die eigenlijk ook had moeten kiezen. Een van de twee vrouwen haat heel afschermend met haar rug naar me toe zitten. Dat zat vast niet lekker op dat type bankje. Is dat nou iets van de laatse tijd dat mensen het niet meer op prijs stellen dat ze worden aangesproken op straat? Nouja vroeger zou ik daar vast wat overstuur van zijn geweest, nu niet meer.

Net in de haven winkel, die een bio winkel is (dat is wel een mooie verandering in deze tijd) eten gehaald. En vooral niet naar de prijzen gekeken van wat ik kocht. Uiteindelijk moetst ik wel €33 afrekenen voor het eten. Maarja het is vakantie!

P9180012

Douche

Zo in de zomer woon ik op mijn boot. Ik vind dat erg fijn zo mijn eigen gangetje gaan. Lekker voor anker en wat zwemmen of een boek lezen in de zon. Maar ook lekker varen en zo min mogelijk naar havens toe. Want havens zijn vaak zo druk en het kost nog geld ook. Havens hebben echter ook een voordeel; Je kan er douchen. 

Dus gisteren lag ik in de kom van de compagnie haven in Enkhuizen, jaa je moet officieel betalen maar niemand doet dat. (bovendien is die kom gekocht voor een symbolisch bedrag en heeft het geen onderhoud en geen faciliteiten.)Dus ik was naar de steiger geroeid om wat brood te kopen, en meestal zeggen mensen elkaar gedag in de haven. Maar vandaag bleef het frappant rustig op de steiger als ik mensen tegen kwam, vreemd, misschien komt het wel omdat ik geen Le Croc t-shirt aan heb ofzo…

Vandaag keek ik in de spiegel en stond al mijn haar recht overeind. Hmm ja zwemmen maakt je haar ook stijf, vooral elas je het niet droogt. Tijd voor een douche. Ik heb geen douche en naar zo’n haven toiletgebouw vind ik helemaaal niks. Dus knutsel knutsel en zie daar nu heb ik een echte douche aanboord.

Hoe werkt het? Het toilet heeft bij mij ook in de vloer een afvoer, die komt uit in de biels. Er zit ook een elektrische pomp op die ik vanuit het toilet kan aanzetten. Vervolgens heb ik een elektrische dompelpomp genomen, daar een extra slangetje aan gemaakt en die in de afvoer van de wasbak gestoken. De dompelpomp gaat naar een slang die eindigt in een douche kop. Door een schakelaartje op de wand te bedienen gaat de pomp aan (of uit). Dus als ik de kraan van de afvoer dicht draai en de wasbak vul met warm water (1 puts van buiten en 1/2 keteltje heet water), dan kan ik genieten van een heerlijke warme douche.

Nu begint mijn schip kompleet te worden. Kachel, douche … alleen een openhaard ontbreekt nog en … een maatje.

Douche

Building a heater for the boat

The wheater starts to be cold again and I like to have it nice warm and cosy. So my boad dit not yet have a heatet that would not sufocate me with CO gas. 

A friend sailor told me of a stove he build from amuminium sheet. He folded a long sheet of aluminium in a star and put that in a tube. In the bottom of the star he put a cerramic flowerpot to spread the heat and prevent te aluminium to melt. In the top he made something to fit a pipe as exhaust. In the outer pipe he made holes so the whole thing would become a heat exchanger.

From this idea I started thinkig how I schould make something like that. First I was like only wanting to use stuff that was laying around. Well that did not work. I ended up buying a MSR whisperlite universal multifuel stove and a peice of copper sheet 2000x700x0.3. I still had an old artelerie shell of 18 cm diameter and 106cm high made of brass (messing). That would be the outer shell and made shorter so it would stick just abouve the table. The cutoff peice would become a hatch to close off the hole to light the stove.

I made many pictures and movies to show you.

The cylinder

 The brass cylinder. We used to put our fireworks in this thing as kids. It made a great sound like we had super firecrackers!!

copper sheet folding

The folding of the copper sheet. This needs to be done very secure to make sure the top can be closed with an other sheet and solderd closed. This to ensure I will not wake up in front of a stern Peterus asking why I’m so early.

IMG 0978

 The last fold is a bit complicated. It is to connect both peices together and still be gasproof, more or less…

 

IMG 0984

This is how I planned to fit the flowerpot. See how the inside legs of the star are folded out. This will allow the cone to fit better into the star.

IMG 0989

This is the cone I used instead of a ceramic flowerpot. This is more sturdy. It will not break and it can whitstand the heat of the flame.

Next the top was closed with a round peice of copper sheet. That was soldered with a gas burner to the top. And tested on gasproofness to fill it with water and see where the leaks come out. This part was hard to do. The sheet is thin and if it gets dirty it wil not solder very well anymore. Stuf like S39 did not work to my satisfaction. In the end I used lead free solder wire for electronics. And I used a lot of it. This part was more difficult than what I expected.

Next the exhanger was put in the brass cylinder to make the markings where to cut the hole for the exhaust pipe (22mm copper). 

It was a lot more work than that but you can see that on the movies. Like the hatch to be able to take the burner out. The hatch locks te burner on its place with its legs to put the pot on.

 

Ok in the videos I did not speak english… but you get my drift. The conclusion: Heats nice, there need to be more holes in the tube to improve airflow. Do not put the burner to low. If the fuel cylinder touches the stove it heats up, but not to much. The result is that the pressure in the cylinder keeps and I do not have to pump every 20 minutes or so. Almost 1 litre of fuel will go for 5 hours at a fairly high setting and keep the cabin blazing hot, esp if the hatch can close after I made a proper exhaust. I tested the CO in the cabin and did not get an alarm even when the alarm was placed very close to the flame opening.

So nice stove and does not use any electricity and keeps the place warm and cosy!

Zeil maatje gezocht

Tja heb ik dat lekkere schip en ging ik voorheen er altijd alleen op uit. Nu heb ik toch zoiets van het is toch fijn om dat samen te kunen doen. In mijn vrienden kring zijn geen mensen die helemaal weg zijn van zon zee wind water en varen natuurlijk. Dus ben ik opzoek naar een maatje die dat wel leuk vind. Veel zeil ervaring is niet nodig.

IMG 0890

Als je het netwerkje op onkruid gelezen hebt dan weet je nog niet wie ik ben. Voornamelijk familie en vrienden lezen deze site. Ik ben een man van 42. En toen had ik geen idee meer wat ik wilde schrijven. Grappig is dat als het over mezelf gaat sta ik met m’n mond vol tanden. Ehhm hoe zou ik mezelf beschrijven. Absoluut geen doorsnee (als zoiets al bestaat). Twee dingen die ik dagelijks doe: iets wat ik nog niet eerder heb gedaan en iets wat niet mag. Heb je bijvoorbeeld wel eens thee water gekookt in een koekenpan? Of geproefd hoe staaldraad smaakt? Of… Nouja er is genoeg te proberen en het houd de wereld nieuw en fris. En wat de dingen betreft die niet mogen, nou dat is niet zo moeilijk in nederland. Een ander ding van mij is eerlijkheid. Ik ben soms bijna compulsief eerlijk. Ik houd er helemaal niet van als mensen maskers op hebben en doen alsof ze anders zijn dan dat ze werkelijk zijn. Je bent veel mooier zonder dat masker dan met. Ook of eigenlijk helemaal in de spirituele wereld. Mensen zeggen vanalles en maken de dingen die ze mee maken nog mooier dan het al was. Doe dat vooral niet! Die wereld is al raar en mooi genoeg zonder al die fratsen er omheen. Soms zie je kleurtjes en som ook niet het maakt niet uit. En dan probeer ik me bewust te zijn van alles wat ik doe en van de gevolgen daarvan. En bijvoorkeur me bewust te zijn van de gevolgen voordat ik het doe. Die is niet gemakkelijk en wat dat betreft ben  ik een ziel in opleiding en zal ik dat blijven ook. Oh ja (maar het spreekt vanzelf) ik probeer een behulpzaam liefdevol gevend persoon te zijn.

Anyway back to sailing. Het schip wat ik nu heb is een Westerly Pentland (1973 9.5m 1.2m diep) ketch getuigd (2 masten dus) met een kimkiel en een achter kajuit. Dus je hebt ook een eigen plekje om te slapen. Op dit moment kom ik vooral op de Nederlandse wateren en zou ik wel verder willen maar wil dat niet alleen doen.

Ik heb het meeste de neiging zo minmogelijk havens aan te doen en dus van rustig plekje naar rustig plekje te varen. Dus ik ga veel voor anker en op het wad is zo’n kimkieler helemaal geweldig. Alle zeilen kunnen vanuit de kuip bediend worden dus je hoeft bijna nooit het dek op.

Zoals ik al zei (bij onkruid) ben ik een toch ook wel een mooiweer zeiler. Windkracht 6 gaat nog maar ik vaar er niet mee uit. Ik heb wel 8 meegemaakt maar dat was gelukkig niet onder zeil. Ik vind regen ook niet geweldig maar als ik me er op kan kleden is het ook weer niet heel erg of zo. Bij weinig wind vind ik er niet zo veel aan. Dit schip gaat lekker bij 4+. Mijn vorige schip was een Sturgeon 22 en dat was fijner bij licht weer dus 5 en minder.

Wat eten betreft ben ik strikt een vegetariër en laat ik ook geen dierlijke producten toe op m’n schip. Maar de vegetarische sortering aan boord is bijna even goed als die van een kleine supermarkt. Oh ja en ik rook niet en blijf bijna volledig van de alchohol af al vind ik de bitter die ze op Schiermonnikoog verkopen wel erg lekker. Een kruikje daarvan daan scoren is een mooie trofee voor me.

En ehh verder houd ik me bezig met yoga en techniek en nog meer techniek en energetische apparaatjes en bewustwording en knuffels en … lees gerust de site door.