Ik Denk, Ik Denk, wat jij ook Denkt.

Heb je je wel eens bedacht hoe je denkt? En heb je je wel eens afgevraagd of dat bij andere mensen ook zo werkt? Nou ik kan je vertellen dat ik daar zo’n 33 jaar mee bezig ben geweest. Want ik kreeg op school te horen dat ik op een andere manier dacht dan dat andere mensen deden. Dus ging ik aan mensen vragen hoe ze dachten. Tot mijn verbazing wist niemand daar een echt antwoord op te geven.

Hoe kan het toch dat twee mensen op andere plaatsen het zelfde bedenken op het zelfde moment? Hoe kan het dat als er een examen gedaan is dat als je dat zelfde examen op een later tijdstip doet dat het dan gemakkelijker lijkt? Hoe kan het dat als je apen op het ene eiland iets hebt geleerd dat de apen op een ander eiland het plotseling ook kunnen?

Ja daar zijn wel oplossingen voor gegeven maar toch ook weer niet helemaal. Dan gaan we het over wazige dingen hebben als Het Veld, niet dat dit minder wazig is hoor.

Als kind maken we allemaal vanalles mee en sommige van die dingen leveren beschadegingen op. Zo ook bij mij. Deze beschadeging leverde bij mij gedachten op die wel helemaal niet van mij leken. En ik heb erg geworsteld met die dingen. Want wat doe je met gedachten in je hoofd die niet overeenkomen met de eigenschappen die je hebt?Jaren lang heb ik die dingen in een diep punt van mijn beerput verstopt. Helaas werkt dat niet. Dus recentelijk heb ik ze afgestoft en in de tuin neer gezet waar ze voldoende ruimte hadden. En nu zijn ze heel klein geworden en zitten ze als een klein vogeltje in de boom. Maar al worstelend met die gedachten ontdek ik plotseling dat ze echt helemaal niet van mij zijn. Maar waar komen ze dan vandaan? Het is alsof ik een ontvanger in mijn hoofd heb waarmee ik die dingen opvang. En de ontvanger staat hier een beetje scheef afgesteld vanwege dat trauma. Dat er een soort van ontvanger zat wist ik eigenlijk wel al want ik kan dat ding instellen en dan andere dingen ‘zien’. Ik kan dat ding instellen op een bepaald persoon en dan zien of die persoon ziek is of druk bezig of gelukkig of niet. Erg handig zo’n tuning knop. Maar het blijkt nu dat iedereen die ontangers in zijn hoofd heeft.

Nou laten we eens een zender afstel oefening gaan doen. Bedenk je een fiets voor die over de ringen van Saturnus fietst. Dat kan niet maar je kan het je wel bedenken. Wat zie je? Hoe ziet de fiets er uit? Als je van mijn generatie bent zou het zomaar een E.T. fiets kunnen zijn, zoeen ment een mandje voorop. Waarom? Omdat je die natuurlijk hebt gezien in de film toen je jong was. Dus een fiets die vliegt wordt een E.T. fiets. Dan plak je er de ringen van Saturnus onder en voilà daar heb je een fiets die over de ringen van Saturnus fietst. Nou maak het wat ingewikkelder. Maak het dat jij het bent die fietst. Bij de eerste paar pogingen lukt het bij mij niet omdat de ringen van rotsen zijn gemaakt en er dus helemaal geen solide ringen zijn om over te fietsen. Maar toch nog lukt het om het plaatje te veranderen en er een soort van woestijnlandschap van te maken waar ik overheen kan fietsen. Deze oefening wordt waarschijnlijk steeds gemakkelijker naarmate meer mensen hem lezen. Bedenk je dan een slingerend pad voor door de ruimte heen langs de verschillende planeten van ons zonnestelsel. In het begin val ik er steeds van af. Maar ik merk ook dat het veel moeilijker is om me deze voorstelling te maken. Bepaalde combinaties kan ik helemaal niet maken. Waarom niet? Ik heb toch zeker de vrije wil over mijn hoofd en over wat ik daar in stop? En als je dat niet merkt misschien kan je het idee van een gedachte die je niet kan bedenken niet eens bedenken. (kraak kraak kraak… en dat op de zondag morgen)

Dus misschien kan je gedachten die nog niet bedacht zijn niet bedenken. Ehhh uuhh, hee dat is een paradox. Ja dat is het zeker, maar het leven zit vol met die dingen. Weer even terug naar die ontvangers. Stel je 14 ontvangers voor en de beelden die ze genereren kan je allemaal overelkaar leggen. Zo kan je nieuwe beelden maken. Bijvoorbeeld van de maan die op het topje van de eifeltoren balanceert. Je stemt je af op de eifeltoren, in de avond/nacht. Plaatje 1. Je stemt je af op de maan. Plaatje 2. Je plakt die plaatjes bovenop elkaar. Plaatje klaar. Nu kan je het weer ingewikkelder maken en vliegtuigjes rond die maan laten vliegen en een aap die in de eifeltoren klimt en…. Op een gegeven moment is het vol en heb je al de 14 plaatjes gebruikt. Je kan van de combinatie van die 14 plaatjes weer een nieuw plaatje maken en dan van voor af aan beginnen.

Stel je voor dat alles wat je ziet dat dat ergens wordt opgeslagen. Dat is niet zo moeilijk want dat noemen we geheugen. Stel dat dat wordt opgeslagen aan de hand van wie jij bent. Jij  bent iemand met een bepaalde kijk op het leven en een bepaalde instelling en dus wat dat betreft een bepaalde frequentie. Dat is jou frequentie en alles wat jij denkt en ziet wordt daar opgeslagen. Zo kan je ook gemakkelijk dingen onthouden. Want je denkt terug naar wie jij was toen dat gebeurde en je stelt je af op wie jij was in die tijd en daar plopt een lang vergeten herinnering weer terug in je geest. Het is dus een kwestie van afstemmen. En zoals de experimenten met het laten oplossen van een puzzel of het 100ste aapje op het eiland, lijkt het alsof geheugen niet een lokaal fenomeen is. Het lijkt er op alsof het overal is. Dus als het niet in je hoofd zit dan stel je je hoofd blijkbaar in en zo ‘ontvang’ je dan de herinnering/gedachte waar je je op hebt ingesteld.

Dus als ik iets bedenk dan stel ik me af op de verschillende herinneringen die er te vinden zijn. Vervolgens leg ik ze over elkaar. En zo maak ik de nieuwe gedachte. En dan denk ik dat ik origineel ben en allemaal nieuwe dingen bedenk. Maar die nieuwe dingen zijn helemaal niet nieuw dat zijn gewoon de dia’s van anderen die ik tot een leuke colage heb gemaakt. (echter als ik ga uitrekenen hoeveel gedachten er kunnen bestaan dan passen daar ruim alle deeltjes die bestaan in het universum in. Pffft dan blijft er tenminste ruimte over voor originaliteit)

Ja dat wekt fijn op voor iemand die er zo trots op is dat hij nieuwe apparaatjes bedenkt. Helemaal niet nieuw allemaal gerecycled.

Leave a Reply