Wordt nederland wakker?

Af en toe hoor je berichten van mensen die de dingen die het niet kloppen in deze wereld aan de kaak stellen. Zo ook een gezin wat weigert nog langer de hypotheek te betalen omdat het geleende geld niet bestaat. Moedige mensen.

Zo ook kwam Johan Oldenkamp in opstand tegen de verplichte ziektekostenverzekering. En hij kwam ook met een oplossing.

Maarja betaal ik mijn hypotheek nog? Ja dat doe ik braaf. Bang om kwijt te raken wat ik heb. Betaal ik mijn ziektekosten verzekering? Ja en ik heb zelfs een aanvullende verzekering, die ik tot op heden nog niet gebruikt heb… 

Maar eigenlijk voel/weet ik ook wel dat het niet klopt met geld, wat niet bestaat. En btw die de economie leeg zuigt. Maarja het zit zo ingewikkeld in elkaar dat het overzicht zoek is en ik het niet meer begrijp. Wist je dat elke nederlander ongeveer 90% belasting betaald. Hu(?) 90%… bedoel je geen 19%. Nee. Van elk gewerkt uur gaat 90% naar de staat. Je moet het rekenen vanaf dat punt en niet vanaf wat je uiteinelijk op je rekening gestort krijgt. Loon belasting, en dan nog al die extra potjes die geen belasting heten maar het wel zijn. Dan de dingen die je koopt, daar zit btw op. Maar hoeveel belasting zit er verscholen in de rest van de prijs van het product? Tel het allemaal op en je komt op grof weg 90% uit. Vraag het aan je accountant en die zal hetzelfde vertellen. Ik heb het tenslotte ook van een accountant die goed wakker was.

Dus es kijken of ik het voor mezelf begrijpelijk kan maken. Stel we hebben een staat NedLand met 11 bewoners. Het totale vermogen van de staat is 100 knikkers. Iedere bewoner heeft een inkomen van 1 knikker per maand.  Een bewoner van NedLand is een bank. Bij deze bank kan je knikkers lenen om een huis van te kopen. Deze bank is slim en heeft ook het meeste onroerendgoed in handen van NedLand. Een huis kost 50 knikkers en er zijn 10 huizen en 1 bank. We willen allemaal goed wonen tenslotte. Dus om een huis te kopen moet je bij de bank die 50 knikkers lenen, daar betaal je natuurlijk rente over, 10%/jaar. En om het simpel te houden zijn het allemaal aflossingsvrije hypotheken voor 100%, anders snap ik het zelf straks niet meer.

Om al die hypotheken te verstrekken moet er geld bij worden gemaakt want anders heeft NedLand niet genoeg geld om al die huizen te bekostigen. Maarja als dat geld allemaal fysiek zou bestaan dan zou het toch maar allemaal ergens in een kluis liggen. Niemand heeft het in de gaten als het helemaal niet bestaat. Dus we zeggen gewoon dat we het hebben en iedereen gelooft ons, dus dan bestaat het. Simpel.

Dus de 10 bewoners kopen allemaal een huis voor 50 knikkers elk. Over deze 500 knikkers moet rente worden betaald, met 10% is dat 50 knikkers per jaar. In twee jaar tijd is al het geld eigendom van de bank en al het andere geld is geleend geld wat niet bestaat en eigendom is van de bank.

Ehh wacht eens eventjes, ehh doen onze eigen banken het niet op dezelfe manier. Die mogen immers ook meer geld uitlenen dan dat ze hebben. Het zou kunnen zijn dat ik te dom ben en er helemaal geen snars van begrijp en het kan ook zijn dat het werkeijk zo simpel is en dat we allemaal met onze kop in het zand zitten. We wonen met z’n allen in een lawine die de berg af stormt. Het probleem is, ergens houd de berg op en storten we met z’n allen het ravijn in.

Natuurlijk kan je het zelfde doen met btw. Stel ik werk bij de boer. Die betaald me in knikkers. Voor die knikkers kan ik bij de boeren eten kopen (melk, appels, aardappelen, enz). Alles gaat goed want het is een gesloten systeem. Er zijn 100 knikkers in omloop maar de knikkers rollen van boeren naar werknemers naar de smid en weer terug. Het werkt met die 100 knikkers. Dan moet er een katapult gekocht worden om het land te beschermen. Niemand heeft daar de knikkers voor dus iedereen moet er aan meebetalen. Dus over elke transactie met knikker moet in het vervolg 10% btw worden betaald. En dus verdwijnt er per transactie 10% uit het perfect werkende systeem. Na pak weg 1000 transacties is het systeem leeg. Lang voor die tijd zullen mensen al geld vanbuiten moeten aantrekken. Maar ook dat geld loopt weg via het zelfde 10% lek wat er zit.

Wat er nu ontstaat is een samenleving die elk jaar 10% meer zal moeten produceren en verkopen of geld aan omliggende gebieden onttrekken (de 3de wereld) om zo het systeem draaiende te houden. 

En weer kan het zijn dat ik de plank compleet mis sla en dat er geen …. van klopt. Ik zou zo zeggen ga monopoli spelen met extra regels als btw en kijk wat er gebeurd…

Leave a Reply