De Grote Verwarring

Je kent het wel. Je bent iets nieuws aan het leren. Je weet er nog niets van dus, dat wat in het boek staat neem je aan voor waar. Want het staat niet alleen in dit boek maar ook in dat en de leeraar zecht het ook. Dus het zal allemaal wel waar zijn. Het gaat over dingen in je lichaam. Maar je begint net en dus in meditaties stel je het zo voor als in het boek. Dan later ga je het zo voelen en zien als in het boek. En dan kan je, uit eigen ervaring, vertellen dat het net zo is als in het boek. Maar wat nou als het boek niet klopt?

Waar heb ik het over? De Chakra’s. Het zijn plekken in je lichaam die, fysiek, niet terug te vinden zijn. Je kan ze ook niet, met je ogen, zien. Niet direct en als je ze wel ‘ziet’ dan zit daar een heel stuk interpretatie bij, wat in de hersenen gebeurd. En dat is daarmee onderhevig aan hoe jij denkt dat de wereld in elkaar zit. En als je dus uit een boek geleerd hebt en gelooft dat de wereld zo in elkaar zit, dan zal je dat ook zo ‘zien’. 

Het enige is wanneer je dingen gaat ervaren die niet meer in het boek staan. En die ervaringen kloppen niet met het boek. Tja wat doe je dan? Wat ik in der tijd gedaan heb is er een chakra bij verzinnen. Het nulde chakra want ik kwam er gewoon niet uit met maar één in de basis van je lichaam. Ik kan daar namelijk 2 sterke energie centra vinden. De ene zit aan de basis van mijn ruggengraat en de andere zit bij mijn geslachts orgaan. De volgende zit net onder mijn navel. Dat zou dan dus de derde chakra zijn. Dan omhoog en het volgende energie punt kom ik bij mijn hart tegen. Ehhuu waar is de solarplexus gebleven? 

De solarplexus is misschien wel een interessant gebied maar het is niet een van de grote chakra’s. De grote chakra’s zijn namelijk de doorgeefluiken van de kundalini energie. Als die energie begint is dat aan de basis van mijn ruggengraat. Dan kolkt die omhoog en komt bij mijn tweede chakra bij mijn geslachtsorgaan uit daarna onder de navel. Dan is er een tijd niets en vervolgens komt het in mijn hart uit. Dus onderweg is er geen solarplexus waar gestopt wordt. De solarplexus bestaat natuurlijk wel en is een heel belangrijk zenuwknooppunt, maar geen grote chakra.

De grote verwarring is dus dat de solarplexus helemaal geen chakra is en dat de chakra onder je navel de derde chakra is. De derde chakra wordt in verband gebracht met wilskracht. Nou zet je auto op een vlakke weg uit te versnelling en van de handrem. En ga hem duwen. Duw vanuit je solar plexus en kijk hoe goed dat gaat. Duw daarna vanuit net onder je navel en kijk hoe dat gaat. Maar volgens de foute telling is dat de tweede chakra en die wordt in verband gebracht met seksualiteit. Is het niet veel logischer als sexualiteit bij je geslatchtsorgaan zit (of bij de ingang van de baarmoeder bij vrouwen)? Maar nee dat noemen we in de foute telling het eerste chakra en dat heeft verband met aarding. Die zit 2 cm verder op bij je staartbeen.

En wat de verwarring groter maakt is dat veel mensen bij hun middenrif een blokkade hebben. Dat wordt dan in verband gebracht met het derde chakra. En dus wordt gedacht dat het derde chakra op die plaats zit. Echter chakra’s hebben naast een voor en achter kant ook een boven en onder kant (en twee zijkanten, kleine kelken). Dat zijn een soort kelken. Als het chakra iets gedraaid zit dan kunnen de kelken van bijvoorbeeld het hartchakra en het derde chakra niet goed op elkaar aan sluiten. Dat zit dan ter hoogte van je midden rif, net in het midden tussen de twee chakra’s.

Geen wonder dat er veel verwarring bestaat. En het is dan ook niet gek dat veel van ons daar op vast lopen. Want wat geschreven staat klopt van geen kanten met wat je zelf kan ervaren. Zelf heb ik het prachtig geïllustreerde boek van Barbara Brennan, Licht op de aura. In het engels en nederlands. En het staat er fout in. Ik wist het wel al van de kleur van het derde oog en het kruin chakra. Wat daar als donker blauw en paars staat. Wat, bij geopende chakra’s, paars en wit behoort te zijn. Daarna zag ik de zelfde vergissing ook in vele andere boeken. Zoals Handboek Chakra psychologie van Anodea Judith. [Zou het niet reuze interesant zijn als iemand daar eens een gedegen litratuur onderzoek naar zou doen? Hint hint wink wink…] Deze vergissingen zijn heel eenvoudig gemaakt door uit te gaan van andere boeken en niet van je eigen ervaring. En als je het vervolgens aan andere mensen op deze manier gaat leren gaan ze het ervaren op die manier.

Hoe zit dat nou weer? Mijn eerste meditatie leraar was Paul de Leeuw in de Shinto tempel in Amsterdam. Bij hem deed ik altijd weer precies dezelfde oefeningen. En het begon altijd met het dweilen van de vloer. Geen uitleg geen theorie, gewoon doen en ervaren. Daar leerde ik waar het eerste chakra zat wat ik ooit kon voelen, net onder de navel. De tweede die ik daar leerde voelen was het derde oog. Maar geen uitleg en al helemaal niet waar het ding zat. Dat was fijn want dan kon ik het echt helemaal zelf ervaren. Bij latere lessen op andere plaatsen werd van alles uitgelegd en ook veel theorie. En wat blijkt is dat als je mind gelooft dat iets zo is dan kan je dat ook zo voelen in je lichaam. Er is een oefening die daar een geweldig voorbeeld van is:

Ga lekker zitten. Ontspannen maar zo dat je niet in slaap kan vallen. Leg je handen ontspannen op je schoot. Denk nu dat er aan je dominante hand een bos heliumbalonnen hangt. Die trekken je hand omhoog. Langzaam wordt je arm en hand lichter. Je arm begint te tintelen en je onstpant verder. En de balonnen bijven maar omhoog trekken. Langzaam komt er beweging in je hand. En dan komt hij los van je schoot en bengint te zweven, de balonnen achterna. Je kan je spieren zelfs opdracht geven een beetje tegen druk te geven. Maar je hand wil niet omlaag maar omhoog. En daar zit je dan met je arm omhoog, zonder dat je je spieren opdracht hebt gegeven te bewegen. Je kan ze zelf wel omlaag proberen te bewegen maar dat werkt niet echt, afhankelijk van hoe kompleet je je eigen hypnose hebt gemaakt. Je hand voelt licht aan en het voelt echt alsof er balonnen aan zitten. Je hebt zelfs ‘keihard bewijs’ want je arm zweeft boven je lichaam. [Naderhand laat je de helium balonnen vrij en zakt je hand weer naar je schoot. Daarna voel je je hand weer gewoon jou hand worden en kom je uit de meditatie.]

Als je een hand kan laten zweven door te geloven dat er balonnen aan hangen dan kan je ook een fictieve chakra bedenken met kleuren en gevoelens die uiteindelijk op een heel andere plaats blijkt te zitten, waar je hem niet tegen komt omdat je er van overtuigd bent dat het anders in elkaar zit.

En natuurlijk heb je nog de peerpressure. Iedereen gelooft nu eenmaal dat het op een bepaalde manier in elkaar zit. Als je dat niet ook gelooft dan ben je vast niet spiritueel genoeg. En dan zitten die conflicterende chakra’s ook nog op plekken rond seksualiteit en daar rust, nogsteeds, een taboe op. Dus laat ik maar niets vragen want dat is toch wel raar allemaal, en straks vinden ze me toch niet spiritueel genoeg. 

Chakras

Het is heel handig om chakra’s met een nummertje aan te geven. Maar als er over het idee van de nummering verschillende ideeën bestaan kan het heel verwarrend worden. Die chakra’s hebben namen en dan is het misschien het beste om ze bij die namen te noemen. Dat zal, voor mij, best een omschakeling zijn want ik vond die nummering maar oh zo handig.

De onderstaande links gaan naar wikipedia. Het probleem is dat daar de lokatie van het tweede en derde chakra ook niet klopt. De originele tekst daar de afbeelding vandaan komt staat hier. De derde chakra zit hier ook bij de navel. Het lijkt er op dat de chakra’s, later, gelijk getrokken zijn met de belangrijke zenuwknooppunten. En het is natuurlijk heel verlijdelijk om dat te doen.

Sahasrara: Dit is de kroon en zit niet in je lichaam maar net iets boven je hoofd. Ik vindt de lokatie moeilijk te bepalen. Er is daar een vrij groot gebied wat erg gevoelig is. 

Ajna: Deze zit op je voorhoofd net iets boven je wenkbrauwen, het is een gevoelig punt. De kleur is paars, in en niet donker blauw zoals in vele illustraties staat.

Vishuddha: Deze zit in je keel. Bij mij ter hoogte van de adamsappel.

Anahata: Deze zit ter hoogte van je hart, maar dan wel midden op je ruggengraat.

Manipura: Deze zit 2 cm onder je navel. Hier zit ook je wilskracht.

Svadhishthana: Deze zit bij je geslacht orgaan, 2 cm boven je stuit ongeveer. Ik heb er hier geen plaatje van en moet dus in mezelf voelen waar het zit.

Muladhara: Deze is je wortel en zit bij je stuit.

3 comments

 1. Yvonne van Rheenen says:

  Volgens mij heb je er nog veel meer 😉 het enige wat ik echt belangrijk vindt is wanneer ik voel dat er ergens een blokkade zit. Lekker je eigen gevoel volgen en alleen een boek erbij pakken om iets te verduidelijken naar anderen

 2. admin says:

  Dat klopt. Je hebt waarschijnlijk duizenden chakra’s. Dit verhaaltje gaat over de grote chakra’s die op het kundalini kanaal zijn aangesloten.

  Het probleem wat ontstaat als je de juiste locatie niet hebt is dat je in meditaties naar het vekeerde punt zit te mediteren. De meditatie zou veel krachtiger zijn als je het juiste punt pakt.
  De verwarring die ontstaat als je aan het leren bent is ook lastig. Want deze materie is al erg complex en verwarrend. Dus incorrecte informatie maakt het nog veel moeilijker om de boel te doorgronden.

 3. admin says:

  Om de originele teksten te lezen over de chakra’s kan je het volgende pdf document lezen, vertaald. In de inleidende tekening is duidelijk dat het derde chakra niet in de solarplexus zit: http://www.bahaistudies.net/asma/7chakras.pdf

Leave a Reply