De kosten van privacy

Een paar dagen geleden las ik een stukje op de Corrospondent wat over privacy gaat. Daar zit een redacteur die daar af en toe over schrijft. Ik ben erg gesteld op mijn privacy en tegelijk leg ik mijn ziel bloot hier op dit blog. Dat is best tegenstrijdig.

Toen dat internet nog niet zo gretig was op je persoonlijke data was ik toch al dat ik niet hield van onnodige post in de brievenbus. Toen bleef ik al ver van dingen als de Postcodeloterij en staatsloterij. De kans dat je daar de hoofdprijs mee wint is kleiner dan geraakt worden door de bliksem terwijl je in je woonkamer zit (zo ongeveer). Mijn woonkamer is op het water dus heb ik nu een veel grotere kans op die bliksem, dan winnen.

En toen kwam het internet met allemaal (a?)sociale media. En daar lees ik dan de privacy voorwaarden van en dan schrik ik me rot. Het komt er dan op neer dat al de informatie die je deelt eigendom wordt van het bedrijf (dus als ik deel over een geweldige uitvinding. Is die dan ook niet meer van mij?). En dus omdat het hun eigendom is mogen ze er alles mee doen zoals het delen met derden (ehh die lui die je al die spam sturen) en natuurlijk hun eigen reclame machine. Bedrijven kunnen ook direct adverteren bij die dienst.

Maarja familie gebruikt whatsapp en delen daar van alles mee. Dus ik heb nu een android telefoon. (Ja echt waar ik ben aan het ontapplelen.) Die heb ik eerst helemaal dicht getimmert voordat ik er mijn contacten op zette. Helaas kan hij niet echt helemaal dicht getimmerd worden anders crashed ie. En dus dacht ik ‘nou laat ik eens whatsapp installeren. Het ding installeert en vraagt vervolgens toegang tot all mijn contacten. Dat krijgt hij niet, iek doe het liever handmatig. Dat lijkt te kunnen maar het werkt niet. Het kan alleen als ik ook toegang geef tot al mijn contacten. Als ik dat doe laat ik de dienst weten wie mijn vrienden en bekenden allemaal zijn. Dat is het me niet waard. Bovendien zou ik toestemming aan al die mensen moeten vragen voordat ik hun telefoonnummer & email & huisadres & foto & … deel met een ander. Dus dan maar niet en geen whatsapp.

Dan bedenk ik me dat anderen dat wel al gedaan hebben en wahtsapp al die data van al die mensen al opgeslagen heeft. Daarmee weten ze precies wie beviend is met wie over de gehele wereld. Dat moet een geweldige database zijn. Wat zou je daar een geweldige misbruik van kunnen maken en bied de mogelijkheid tot geweldig chantage materiaal. Laat staan de regeringen die deze database dol graag in hun bezit zouden willen hebben.

Het zelfde geld natuurlijk voor Facebook. Daarvan is jou informatie hun product. Ze verdienen geld met de informatie die jij op je pagina zet. En natuurlijk geldt er ook weer hetzelfde voor twitter. Dus die heb ik ook niet. Ooit hat ik wel linkedin maar daar heb ik met uitgeschreven door ze te dwingen al mijn data te wissen. En sinds dien sta ik op hun zwarte lijst. Oh ja bij de jehova sta ik ook op de zwarte lijst dus die slaan mijn deur ook over.

Nou fijn, dus niemand weet dat ik besta en als ze dat wel weten hebben ze geen toestemming om me te mailen dus is het net alsof ik niet besta. Lekker rustig. Geen onnodige mail en een brievenbus met alleen zinnige dingen er in.

En toch. En toch mis ik nu allemaal berichten tussen familie, zoals de wereldreis van Eva die dat deelt via whatsapp. Ik heb geef facebook pagina en deel dus mijn amuletten niet daarzo wat een hele boel mensen zou kunnen bereiken. En mogelijk zouden daar toch weer leuke contacten uit komen. En dan zit ik soms te twijfelen of ik het dan toch maar zal doen, en uiteindelijk lees ik die voorwaarde weer en besluit ik mijn ziel toch maar niet te verkopen. Het maakt de wereld natuurlijk wel eenzamer.

En natuurlijk loop ik geen kans op het winnen van die loterij maar die bliksem daar heb ik wel een lootje voor.

Leave a Reply