Kacheltje

En toen in de lente wilde het helemáál geen lente worden. Maar ik wilde wel lekker op de boot zijn. Dus ben ik op zoek gegaan naar een kacheltje.

Een kacheltje voor een boot vond ik een ingewikkelde keuze. Het apparaat moet veilig zijn. Dus het mag geen gemakkelijk ontbrandbare brandstof gebruiken. Dus de Trumatic kachels vallen af want die gebruiken gas. Gas is zwaar en komt in de biels te staan als het fout gaat en ontbrand bij een vonkje. Ja heel fijn, boem, weg schip, weg jelbert. Nee dus geen goed idee. Diesel is een fijne brandstof want het ontbrand pas bij hoge temperaturen en het heeft een hoge ontbrandings waarde. Dan kom ik op een webasto kachel. Ik heb een Webasto 2000 gehad en ik vond dat het ding veel geluid produceerde. En ik vind ze duur €1200 voor een kachel die niet voor continu gebruik is. Ach ja het zal wel aan de kwaliteit liggen… Maarja die bleek ook niet al te goed want het ding hield er na een jaar mee op. Dus wat moet je dan?

Bij de haven waar ik nu lig zijn een aantal mensen die op een boot wonen en zij gebruiken Zibro kacheltjes. Die dingen (de laser (SRE) variant) gebruiken netspanning voor de fan en best wel wat vermogen bij het starten. Ze hebben geen gasuitlaat dus dacht ik dat dat niet zo’n goed idee zou zijn. Een boot vol koolmomoxide leek me niet zo’n goed idee. Maarja mijn buren leefde nog en ook geen zieknewagens zien of horen langs snellen. Dus misschien valt het allemaal wel mee.

Dus ben ik die dingen eens gaan bekijken op internet. Er blijken zo veel modellen te zijn dat het bijna onmogelijk is de weg nog te vinden. Dus ben ik naar de mogelijkheden gaan kijken. Het ding moet namelijk wel veilig zijn. Ik wil niet op een morgen bij Peterus wakker worden. Dus het ding moest beveiligd zijn tegen laag zuurstof gehalte en koolmonoxide. Een omval beveileging is ook fijn, zodat de kachel uit gaat als je omslaat. En dan het vermogen, dat moet heel laag geregeld kunnen worden want die boot is maar klein en geen sauna. Met dat alles kwam ik uit op de SRE25TC. Helaas is het ding uit productie maar er zijn opvolgers die ook redelijk in de richting zitten. Echter als je alle toeters en bellen wilt zit je ook aan een hoger vermogen vast en dat wilde ik niet. De pitten specialist had hem nog maar daar koste hij €400. Ja dat is veel beter dan €1200 maar toch. Op marktplaats was er iemand die hem voor €250 aanbood, een demo model. Die ben ik dus gaan ophalen.

kacheltje

De brandstof voor deze dingen is kerosine, ja dat spul wat vliegtuigen zo lekker vinden. Kerosine is eigenlijk lampen olie maar dan zuiverder. Het heeft een heel laag zwavel gehalte en heel weinig aromatische stoffen. Je ruikt het dus bijna niet (mits de verbranding op de juiste temperatuur gebeurd). Zibro heeft ook zijn eigen brandstof wat ze Zibro Kristal noemen. De modernere kachels kunnen dedecteren of je de juiste brandstof gebruikt. Dat doen ze met UV licht. Het is niet zo dat de kachel het niet doet met de verkeerde brandstof het is alleen slecht voor de garantie van 4 jaar op de kachel. De Zibro brandstof kost ca €50 per 20 liter. Kerosine (in België Petrolium C) is stukken goedkoper. Ik had 20 liter voor ca €40 incl verzenden. Echter in België betaal je aan de pomp ca €1 aan de pomp en Esso levert het voor €0.97/l per 500l.

In de praktijk is dit een heel fijn kacheltje. En ik heb nog geen koolmonoxide klachten gehad. Voor de zekerheid had ik mijn koolmonoxide alarm vlak bij de kachel gelegd zodat als er teveel vrij kwam ik het gelijk te horen zou krijgen. Het kacheltje staat op de vloer van de kajuit onder de eettafel. Het zit aangesloten op een mastervolt inverter (500W al had 300W ook prima gekund). Als ik de kachel aanzet dan duurt het ontsteek proces 2 minuten. In deze tijd gebruikt de kachel 320W en dus begint de fan van de inverter lawaai te maken. Dan ontsteekt de kachel en is er even de lucht van ontbrande diesel te ruiken. Dit trekt na een paar seconde weg. De lucht vertrekt snel via het luik wat op een kiertje staat(1 a 2 cm). De inverter wordt weer rustig en de fan van de Zibro gaat blazen en er komt een heerlijk warme lucht uit. Als je de thermostaat  lager zet dan de temperatuur in de kajuit dan gaat de kachel naar zijn laagste stand en hoor je hem bijna niet meer hij verbruikt dan 14W aan elektriciteit de inverter verbruikt zelf echter ook zoiets. Als ik in mijn kooi lig moet ik erg mijn best doen om hem te horen. Het ding is ook uitgerust met een timer zodat ik in een warm schip wakker kan worden. Ohhh wat een luxe. Als ik hem uit zet dan wordt er eventjes weer veel vermogen gebruikt en komt er even een zoetig luchtje vrij.

Onder de tafel is de luchtstroom niet ideaal en dus doet de thermostaat het niet zo goed. Om dit te verhelpen heb ik het kapje om de temperatuursensor weg gehaald en de sensor iets naar buiten getrokken. Nu hangt de sensor in de vrije lucht en werkt de thermostaat veel beter.

En dan is er natuurlijk nog de vraag: Hoe zit het met het vocht aanboord? Want in die brandstof zit ook veel water. Dus in theorie zou het vochtiger worden. Dat gebeurd ook als je niet voldoende ventileert. Bij onvoldoende ventilatie zie ik de hygrometer langzaam oplopen. Echter als ik het luik wat verder open zet dan wordt de vochtigheid ztukken lager. Kijk naar vandaag. Zonet toen ik wakker werd was het 19 graden en de vochtigheid was 86%. Ik zet de kachel aan en het luik op een opening van ca 5cm. De temperatuur loopt op en om te testem maak ik het even extra warm. Bij 32 graden is de vochtigheid 69%. Dan zet ik de kachel uit en de temperatuur daalt langzaam bij 21 graden is het 71%. Nu is het gaan hozen en waaien buiten en ben dit verhaaltje gaan schrijven. De temperatuur is nu 20.5 graden en de vochtigheid is 74%. Dat is ruim 10% droger dan net.

Je kan natuurlijk zeggen dat het niet erg efficient is om het luik open te zetten als je gaat stoken. Dat is natuurlijk waar maar een kachel met een schoorsteen heeft ook geen rendement van 100%, vooral die kachels op de boot niet. De webasto had een uitlaat temperatuur van ver boven de 100 graden dus die energie ben je dan ook kwijt. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik geen inbouw gedoe heb gehad. Gewoon neerzetten en met een lijntje vast zetten tussen de tafelpoten en vooral geen gaten in het schip voor uitlaat en luchtpijpen.

Dus ik nan eigenlijk zeggen dat dit voor mij het ideale boot kacheltje is. 

 

 

 

19C 86%

32C 69%

21C 71%

Leave a Reply