Poetsen

Tja de mensen die me kennen weten dat ik niet zo van het poetsen ben. Of liever als het tijd is om te poetsen ben ik niet thuis of spring ik over boord en zwem gillend weg… Dus tot grote ergernis van sommige mensen wordt er niet heel vaak gepoetst aanboord. Vaak vind ik het de manuele arbeid niet waard en morgen is het toch weer vies. Ik snap dan ook niets van mensen die iedere dag aan het poetsen zijn in de haven. Ik zie ze bezig met poetsmachines en bezems. Misschien moet hun schip net zo mooi of mooier glimmen als die van de buren.

Maar soms kom ik langs dingen waardoor die manuele arbeid gering wordt ten opzichte van het resultaat. Een van die schoonmaak middelen is een goede borstel en wadden water. Gebruik lekker veel water en borstel het zoute water lekker in het dek. De zon doet de rest. Door het zout en de zon lijkt het dek te bleken en zelfs de plekken dien niet lukte met je neus er boven op zijn binnen de kortste keren schoon. Vooral als je na die wadden reis nog een paar bakken zoetwater over je dek krijgt omdat je zo nodig door een onweersbui moet varen. Dit werks vooral goed voor de anti-slip delen van het dek en houtwerk.

Nu kan ik me soms gewoon een dag of wat opsluiten op die boot, vooral met een goed boek. Door de e-reader heb ik een kruiwagen goede boeken aanboord. Dus ik zat lekker te lezen. En … eerst roept er iemand … maarja ik lig in de kom van de compangie haven vooranker dus er is daar wel wat lawaai af en toe. Dan geklop op de romp. Nou dat is toch echt voor mij bedoeld. Steek ik m’n hoofd uit het luik, zit daar een man in een rubberbootje. Hij dacht dat ik verzopen was in mijn eigen boot omdat hij al 2 dagen niets gezien had. Nou dat vond ik wel lief van hem om dan even te kijken of er wat mis was. Niks mis alleen goed boek. De komende paar dagen zijn we bij elkaar langs geweest.

Ad is erg goed in mechanica en poetsen. Hij poetst niet om het poetsen maar omdat hij zijn scheepje mooi wil houden. Hij liet me zien hoe hij dat doet en dat het wel degelijk resulataten oplevert. En het wordt inderdaad best mooi vooral het oude polyester gaat er een stuk beter uit zien. En het wordt lekker glad.

Dus ik ben aan het poetsen geslagen en dacht van ik doe eerst de SB kant en dan de BB kant zodat ik voor/na foto’s kan maken. Maarja met dit simpele camera’tje zie je het verschil niet echt. En ja als je de ene kant hebt gedaan moet de andere kant ook. En dan moet … ook en…

De sponsjes die ik gebruik komen van de Action en zijn aan de ene kant een wittig schuim en aan de andere kant blauw. Het wittige schuim is een heel fijn schuurmiddel wat prima werkt op polyester. Daarnaast kan je ook blue wonder gebruiken ook daar te koop. Dat is een prima vet oplosser. Met zout water heb ik het nog niet geprobeerd. Daar heb ik 2 jerrycans van mee genomen vanaf het wad. Om te poetsen.

IMG 0968

IMG 0965

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ps die winch is er niet schoner op geworden maar alleen gedraaid… 

Leave a Reply