Stemmen?

Ja het is weer zover we mogen weer naar de stembus! Als dit een zuidamerikaans land was dan hadden we het land allang als een onstabiele bananen republiek bestempeld. Maar wij zijn een respectabel noord Europees land en dus geen bananen republiek. Maar hoe zit dat dan met die politiek?

Als alles helemaal mooi zou zijn dan zouden de politicie hun werk doen vanuit een idealisme. En bijboorkeur een idealisme waar zoveel mogelijk burgers op de lange duur blij van worden en ook blijven. Een dergelijke patrij zou dan herkozen worden en zo lang aan de macht blijven. Of eigenlijk is het volk dan aan de macht en is de partij het uitvoerende orgaan van het volk. Hee dat klinkt als hoe democratie zou moeten zijn.

Het plaatje is echter anders. Het land is een multinational met als eind product zetels. De personen die op die zetels zitten willen daar vooral op blijven zitten. Om dat te bewerkstelligen moeten ze het volk er van overtuigen dat ze die zetels waard zijn. Om dat te doen moet je boute uitspraken maken op TV en mogelijk zelfs wat daarvan waar maken maar dat hoeft niet. De politiek wordt hiermee een theater. Houd het volk tevreden geef ze spelen. Nou die spelen kunnen we dagelijks op TV volgen.

Dan is er natuurlijk de mogelijkheid om te stemmen als het er weer de tijd voor is, of als het kabinet wéér gevallen is. Elke keer hopen we weer een goede partij structuur te kiezen zodat ze het nu wel in goede orde voor vier jaar uithouden met elkaar. Maarja met het vervlogen idealisme en het gevecht om je smoel op de TV te krijgen met een min of meer zinnige uitspraak is de kans op stabiliteit niet heel erg groot.

Veel mensen zeggen dat als je niet stemt dat dan je stem naar de grootste partij gaat. Ehhuu dat werkt niet, dat is een fabeltje. In dat geval zou als één partij net een procentje meer heeft dan de andere er gelijk de 40% stemmen bij krijgen van al die mensen die het niet meer zagen zitten en niet zijn gaan stemmen. En dan wordt er óók gezecht dat als je niet stemt dat je dan het recht verspeelt om nog te mogen zeuren over de politiek. Ehh dus je stemt eigenlijk voor het recht om te mogen zeuren? Door te gaan stemmen geef je de politiek te horen dat je vindt dat ze het goed doen, want je stemt tenminste op de Politiek, welke partij dan ook. Maar vind je dat ook echt? En dan is er natuurlijk het verworven recht om te mogen stemmen. ‘Vroeger mochten vrouwen niet stemmen en nu wel dus ik vind het een plicht om te gaan stemmen’. Het niet uitbrengen van een stem is (op dit moment) waarschijnlijk een krachtigere stem dan het wel uitbrengen van een stem.

Wat zou er gebeuren als je niet zou gaan stemmen? Dan ziet de politiek dat ze het niet goed doen want de burger intreseert zich niet meer in de politiek of geeft aan dat ze het vertrouwen hebben verloren. Als er genoeg mensen niet komen dan worden de verkiezingen vanzelf ongeldig. Je kan natuurlijk ook wel gaan en stemmen onder protest samen met een protest brief en/of een ongeldige stem uitbrengen. Het stemmen onder protest heeft recentelijk nog geleid tot het afschaffen van de stem computers.

Natuurlijk heeft op de korte termein het niet gaan stemmen de uitwerking dat kleine (radicale) partijen aan de macht komen en dat dat gaos oplevert (nog meer Spelen). Maar het politieke systeem zoals het nu werkt werkt niet. Het zou fijn zijn als de politiek daar zelf ook achter zou komen en er wat aan doet.

En natuurlijk wil het niet zeggen dat je met het niet stemmen je niet meer kan/mag bezighouden met politiek. Daar hebben we immers het internet voor. Je kan op de websites van de partijen de e-mail adressen van de bewindsvoerders vinden en ze direct je ongenoegen laten blijken. Er zijn er zelfs die je persoonlijk terug schrijven en sommige anderen geven je een standaard brief terug of je hoort helemaal niks. Op deze manier kan je een veel directere invloed uitoefenen en betrokken blijven bij je idealisme.

Zelf stem ik al jaren niet meer voor de landelijke verkiezingen, wel voor de gemeentelijke. Ook houd ik me bezig met politiek door raadsleden direct aan te schrijven.

Politiek is als appelmoes: Op de verpakking ziet het er lekker uit, het houd je zoet maar echt vullen doet het niet. Hmm ik zou nu wel een pot met appel mango moes lusten.

Leave a Reply