De keuze die je hebt.

Na mijn vorige verhaaltje over korte lontjes eentje over woede. Want mensen weten vaak ook niet hoe dat werkt.

Ik ben boos, kwaad, woedend… Is dat wel zo? Bén je dat werkelijk?

Als je boos wordt wat gebeurd er dan? Je voelt dat gevoel in je buik. Het wordt erger. Het wil er uit. En dán maak je de beslissing om er wat mee te doen. Vaak is het een explosie en knalt er wat uit. Later heb je vaak spijt van wat er zo uit knalde. Maarja zie het dan maar weer recht te breien.

Het probleem in het bovenstaande is een gebrek aan zelfbeheersing. Met een groeiend bewustzijn kan je zien dat JIJ die boosheid niet bent. Jij bent die chemische reactie in je lichaam niet. En die explosie dat ben jij ook niet. Het is iets wat je laat gebeuren, je staat toe dat het gebeurd en dan gebeurd het. Naarmate je bewustzijn groeit kan je langer van te voren zien wat er gebeurd en dan kan je de beslissing nemen iets anders te doen. Je kan die energie die vrij komt dus ook voor iets nuttigs gebruiken of omzetten in creativiteit. Explosies lossen meestal niet zo veel op. 

Die explosie gebeurd vooral snel als je zelfzuchtig ego sterk is. Nu is er een truuk om die te laten krimpen. En dat is meditatie, de tel meditatie.

In de tel meditatie laat je je zelfzuchtig ego stil zijn. En tegelijkertijd beloon je het voor het stil zijn. Er zijn twee versies:

De eerste versie is gewoon tellen. Adem in … adem uit 1… adem in … adem uit 2… adem in … adem uit 3… … … adem in … adem uit 99…

Je telt door tot je de tel kwijt bent en dan start je opnieuw.

De tweede versie is als de eerste versie maar nu begin je opnieuw te tellen bij de minste geringste gedachten die niet het tellen is. Dus ‘Oh wat goe ik ben al bij 3’ Opnieuw. ‘Morgen ga ik …’ Opnieuw. ‘Die collega… ‘ Opnieuw ‘Hee de buren zijn thuis’ Opnieuw enz. Bij deze manier kan het een hele tijd duren tot je bij 10 bent, als je tenminste echt eerlijk bent naar jezelf.

De beloning voor je zelfzuchtig ego is dat je steeds verder komt. En daarmee zal het langer stil willen zijn terwijl dat heel onnatuurlijk is voor het ego om lang stil te zijn.

Bij deze meditaties kan je schuin omhoog en iets scheel kijken met je ogen gesloten. Je merkt dat je ogen in bepaalde holletjes vallen. Dat helpt erg bij deze meditatie.

Het kan zijn dat je op een punt komt dat je geen licht meer ziet door je oogleden heen, ga dan gewoon door. Later kan het geluid wat je hoort stoppen, ga gewoon door. En dan zijn er geen gedachten meer of het tellen gaat heel snel want je snapt niet meer wat een pauze is. Dan kan het zijn dat je iets ziet wat lijkt op een maan boven een zwart meer. Het is er heel rustig en vredig. Probeer bij die maan te komen, of probeer de maan te zijn. Als je dat lukt wordt je nooit meer boos…

Leave a Reply