Hemel en Hel voorspellers

De Hemel en Hel voorspellers blijven het goed doen. Ze trekken volle zalen en mensen zeggen dat het toch echt waar is. Waarom blijven mensen hierin geloven? En wat doet het met je?

Tja ik ken verschillende van deze voorspellers. De ene voorspelt op de lange termijn allemaal naregeit en de ander houd op dit moment lezingen over de nieuwe gouden eeuw terwijl de laatste lezing van hem er toch echt over ging dat de wereld heel snel letterlijk naar de hel ging. Een ding wat zeker is het trekt volle zalen.

Een jaar of 20 geleden heb ik me een keertje laten leiden door een voospelling dat er in de USA een geweldig grote aardbeving zou plaats vinden in de tijd dat ik van plan was er op vakantie te gaan. Dus toen ben ik niet gegaan. Er is niets gebeurd natuurlijk. Toen heb ik geleerd dat toekomst voorspellen echt heel lastig is en dat mensen die stellige voorspellingen doen het meestal bij het verkeerde eind hebben.

Toch is het wel mogelijk om wat over de toekomst te zeggen hoor. Kijk naar het verleden en dan zal de toekomst min of meer de zelfe lijn volgen als je niets veranderd. Het gemakkelijkste is het daarmee een toekomst voorspelling voor je eigen leven te doen. Kijk naar de afgelopen 10 jaar, als je niets veranderd dan zien de komende 10 jaar er het zelfde uit. Voor veel mensen is dat nogal een grimmige voorspelling maar hij is wel heel logisch.

Voor de rest van de wereld zou hetzelfde op kunnen gaan. In de wereld is de vrijheid langzaam afgenomen en zijn we banger en individuaallistischer geworden met z’n allen. In de toekomst zal dat dus mogelijk doorzetten tot een revolutie het allemaal op z’n kop zet. En met revolutie denk ik niet direct aan een volks opstand maar meer aan een persoon die opstaat en nieuw leven in de brouwerij schopt. Dan kan het plaatje positief of negatief veranderen. Maar zoals ik het zie zal de wereld langzaam veranderen maar de neiging hebben naar het midden te sturen. Maarja dat trekt geen volle zalen.

Er zijn mensen die ik ken die blijven geloven dat alles goed zal komen en dat als we er te veel een puinhoop van maken met z’n allen dat de aliëns komen om on te helpen. Nou dat is een geweldige manier om vooral maar door te blijven gaan met puinhoop maken. Want je hoeft helemaal geen verantwoordelijkheid te nemen. Want als je er een zooitje van maakt dan komt iemand anders je kamer wel opruimen. Het is het zelfde effect als wanneer een groep mensen iemand in het water zien vallen dat ze dan met z’n allen blijven kijken tot die verdronken is. Niemand doet wat want niemand draagt de verantwoordelijkheid. Terwijl als een individu iemand in het water ziet vallen dan is de kans op actie veel groter. Het individu voelt die verantwoordelijkheid wel en doet wat.

Dan zijn er mensen die hele nare toekomst voorspellingen doen. Alles gaat naar de hel en de wereld wordt een hele nare plek om in te leven. Geen persoonlijke vrijheid meer. Mensen die vanaf geboorte gemanipuleerd worden, of misschien zelfs genetisch gemanipuleerd worden. En natuurlijk de komende crises met geld en die van geloof. Alles samegbald tot een logisch en aannemelijk doemelijk geheel. Wat doet dat?

Bij mij heeft het de uitwerking van zoiets als: De grote wereldschokkende veranderingen kan ik niet doen maar ik kan wel doen dát waarvoor ik hier op aarde rondloop. Dus dan ga ik dat doen en dan blijf ik dat doen. Dan kan ik in de kleine sfeer van mijn omgeving een beetje licht brengen en wie weet ontstaan er dan wel eilanden van licht in een woeste zee van duisternis. 

Ofwel het wijst me op mijn verantwoordelijkheid, en dan maakt het niet meer uit of de toekomstvoorspelling waar is. Doe mij dus maar de doemvoorspeller want dat zorgt voor een mooiere toekomst!

Leave a Reply