Hallo. Hoe gaat het?

Hier het standaard communicatie model:

A: Hallo. Hoe gaat het? [Niet dat ik werkelijk wil weten hoe het gaat hoor anders zou ik wel een meer specifieke vraag stellen]

B:Goeoed. [Het is erg ongewoon om te zeggen dat het niet goed gaat (doe ik wel maar dat mag eigenlijk niet). Dus zelfs als we op het punt staan om van de brug te springen zeggen we dat het goed gaat. Bovendien de ander wil, meestal, ook helemaal niet weten hoe het gaat (daarom vraag ik dan vaak, wil je dat echt weten? Of ik vertel hoe het gaat als een weerbericht. Zoals wisselend bewolkt. Dat maakt de breuk van het protocol minder zwaar).]

B: Hoe is het met jou? [dit is weer een automatisch antwoord en een verplichting in dit model en onbeleefd als je het niet doet]

A: Nou ik bla bla bla bla. [En hier begint het klagen over alles wat er mis is]

Dit model werkt als een trein en wordt door bijna iedereen toegepast. Het is voor de meeste mensen de standaard vorm van communicatie. Mensen bellen elkaar ook op met dit model en zien dat dan als het onderhouden van sociale contacten.

Ik begrijp het niet zo goed. In normale conversatie kan ik het wel toepassen (tegenwoordig) maar om deze reden mensen opbellen voelt heel raar en niet fijn. Meestal bel ik pas als ik werkelijk wat te melden heb. Vaak heb ik niet veel te melden en dus bel ik niet. Dat is niet goed voor de sociale contacten. Maar moet ik dan contacten gaan onderhouden om tegen elkaar te klagen?

Mensen doen het zelfde ook via email, blijkbaar. En als je niet mee doet dan worden ze boos of teleurgesteld. Dat begrijp ik niet. Willen mensen dan graag dat ik bij ze kom klagen? Misschien geeft dat ze wel de autorisatie om ook te mogen klagen. Dus gaat het dan wel om het contact of om de mogelijkheid om je shit kwijt te kunnen? 

Het resultaat van het niet mee doen aan de standaard vorm van klagen is een hele kleine vrienden kring.

Er is me wel eens verteld dat als ik wil dat ik meer contact heb dat ik mensen dan moet lokken met iets lekkers of leuks. Is dat een soort van achter de bosjes gaan zitten met een wortel aan een touwtje? Dat voelt ook helemaal niet goed. En toch werkt het wel want laatst hebben we een feestje gevierd en dan is er ook lekkers en veel gezellige mensen. En dan is het toch ook fijn. 

Dus de conclussie daar uit is mensen naar mijn boot lokken met lekker eten en ze dan dwingen een fijne dag te hebben… Hmmm. 

Ok dan: Kom lekker varen en ik heb ook allemaal lekker biologisch eten aan boord!!!

En nu maar met een landvast en een biologische wortel achter de mast gaan zitten.

Leave a Reply