Hoe ‘vrij’ zijn we nu eigenlijk?

Tja vrijheid dat is een heel relatief begrip. In relatie met andere landen zijn we heel vrij. Maar aan de andere kant durf ik lang niet alles te zeggen. Vooral niet op internet en over de telefoon. Nederland is een van de landen waar de meeste telefoontaps plaats vinden. En ik ben nou niet meneer de boze boef maar ook niet meneer de brave burger. En zelfs dat zou je de kop kunnen kosten. ‘Niet de brave burger? Wat heb je te verbergen dan?’

Ik vind het geweldig om allemaal dingen te bedenken voor ‘Beating the system’. Niet dat ik ze ooit in praktijk breng maar het vormen leuke uitdagingen om over na te denken. Maar er over publiceren hier op mijn blog durf ik niet want dat zou gegarandeerd voor problemen zorgen. Ik vermoed zo dat er mensen helemaal niet blij zijn als ik 3 manieren beschrijf om geen snelheids boetes te krijgen. Of hoe je parkeerautomaten heel erg defect maakt of een truuk die ik bedacht heb om de camera’s boven de weg uit te schakelen. En dan zijn er meer dingen die ik maar niet in dit lijstje zet want dan levert dat onvrijheid op.

En hoe vrij ben je in Nederland om jezelf te ontwikkelen tot wie je werkelijk bent? Stel je hebt een niet al te hoog inkomen en dus krijg je huursubsidie en nog wat van die potjes. En dat is echt heel fijn dat je die kan krijgen. En dan in november bedenk je dat je hele mooie tasjes kan maken op je oude naaimachine. Je gaat dat doen en je verkoopt er een paar. Daarmee genereer je inkomen voor die maand en dat kan best veel zijn zo plotseling. Maarja je komt boven een magische grens uit dus mag je de huursubsidie en andere potjes terug betalen, voor het hele jaar! Deze regeling zorgt er voor dat mensen zich wel twee keer op hun hoofd krabben voordat ze iets innovatiefs gaan doen! Want als je niet uitkijkt dan mag je de hele handel plus meer terug geven. Dus blijf je veilig tussen de andere grassprieten in de wei staan en steek je je kop vooral niet tever op.

Het zelfde geld voor mij. Ik heb wat innovatiefs bedacht maar heb echt geen idee of het gaat lopen. Misschien loopt het alleen de eerste 2 maanden en vervolgens stort het in, of wordt m’n kop er af gehakt door bigfarma. Nee het is niet door ons bewezen (en dat gaat het ook niet worden want we kunnen er niets mee verdienen. psst niet vertellen hoor), dus je mag het niet verkopen. -censor-. Gelukkig krijg ik net een mailtje van iemand met Parkinson die erg blij is met mijn apparaatje. Dat doet me dan erg goed om te horen en dan denk ik: ‘Misschien toch maar m’n hoofd boven dat maaiveld uitsteken. Dan kan ik weg rennen voordat de grasmaaier komt, en lekker langs de sloot gaan zitten.’ Jaha dat had je nooit gedacht als grassprietje he? Dat je weg kon rennen voor die grasmaaier! 

En dan is er nog het internet. Daar kan helemaal alles. Toch? Je kan op twitter schreeuwen wat je wilt en op facebook de hele wereld ontmoeten. En lekker ja smartphone overal mee naartoe nemen. En de hele industrie kijkt mee. Dat is reuze interessant, want je kan, life, zien wat je klanten doen. Je kan zien waar ze hun uitgaansleven hebben waar ze wonen en werken en wie hun vrienden zijn. Dat maakt voor heel erg gerichte marketing. In Australie krijg je bijvoorbeeld heel gericht marketing sms-jes gebasseerd op je lokatie! Voor mij zou het resultaat zijn dat ik een sms-je zou krijgen als ik in de buurt kom van een winkel waar ze computers verkopen en bij elke bio winkel.

Of wat zou je er van denken dat je een berichtje krijgt van je verzekeringsmaatschappij als je een pizza besteld, dat dat niet goed is voor je en dat je premie omhoog gaat als je dat vaker doet.

Is dit sci-fi? Denk het niet. Als de nieuwe privacy wetgeving die op dit moment in de EU gemaakt wordt vol met gaten geschoten wordt door de industrie, waar ze druk mee bezig zijn. Dan zou het bovenstaande heel snel realiteit kunnen worden. Er zijn acties in de voorbereiding. Kijk daarvoor hier en hier. En dan is er natuurlijk ook nog bits of freedom die prima artikelen heeft.

Dus hoe vrij voel ik me op deze bevrijdingsdag? Niet heel erg vrij.

Leave a Reply