Archive for Uncategorized

Nog lekkerder slapen

Niet lekker slapen is heel lastig en helemaal niet fijn. Toch zijn er ruim 2 millioen mensen in Nederland die daar last van hebben. Tot nu toe ben ik drie versies van niet kunnen slapen tegen gekomen. De eerste is het te druk in je hoofd zijn. Als je dan rustiger in je hoofd wordt dan kan je wel slapen. Daar hebben veel mensen last van en daar is een amulet voor. Die zorgt er voor dat je rustig wordt in je hoofd en dat je zin krijgt om te slapen. Die verkoop ik op mijn andere site. 

De tweede versie van niet slapen is dat mensen door bijvoorbeeld een burn-out zó moe zijn dat ze niet meer kunnen slapen. Slapen kost namelijk energie, het kost meer energie dan voor de TV iets doms zitten kijken. Tegen die slapenloosheid is ook een amulet. Maar ik zou mensen aanraden eerst grondig hun leven te veranderen want als je deze vermoeidheid hebt doe je iets helemaal verkeerd. Het is de amulet voor nierenergie en die vind je hier.

Dan de laatste manier van niet slapen. Veel mensen hebben ook last van deze vorm, minder dan de eerste vorm maar toch. Bij deze vorm is de opening naar de aarde en de hemel, als een soort schrik reactie, dicht getrokken. Het is dus geen blokkade. Het is meer zoals je ogen dicht knijpen voor de felle zon en dan vergeten ze weer open te doen als de zon weg is. Als je dat doet dan zie je ook niet veel meer.

De hemel-aarde verbinding zit aan de ene kant bij je kruin en aan de andere kant bij je anus. En die zit dan bijna dicht. Als ik er een cijfer aan geeft van 0 tot 10 (10 is helemaal open) dan zit het bij slecht slapers zo beneden de zes en bij chronisch slecht slapers rond de drie. Bij goed slapers boven de zeven. Ik scoor een negen en als ik de boel tot tien open doe dan ga ik me raar voelen.

Voor het open doen van de hemel aarde verbinding heb ik een meditatie bedacht (aangepast):

De meditatie gaat als volgt:
Terwijl je je ogen dicht hebt ontspan je je.
Bedenk dat er een felle straal wit licht uit je anus komt.
Terwijl je die in stand houdt ga je naar je eerste chakra en maak je die fel rood als een grote lamp of zon.
Terwijl je de voorgaande in stand houdt ga je naar je tweede chakra en maak je die fel oranje als een grote lamp of zon.
Terwijl je de voorgaande in stand houdt ga je naar je derde chakra en maak je die fel geel als een grote lamp of zon.
Terwijl je de voorgaande in stand houdt ga je naar je vierde chakra en maak je die fel groen als een grote lamp of zon.
Terwijl je de voorgaande in stand houdt ga je naar je vijfde chakra en maak je die fel blauw als een grote lamp of zon.
Terwijl je de voorgaande in stand houdt ga je naar je zesde chakra en maak je die fel paars als een grote lamp of zon.
En dan terwijl je de voorgaande in stand houdt laat je uit je kruin een fel witte straal komen.
Nu ga je stap voor stap terug en laat je elk licht zo fel schijnen als je lichaam vind wat nodig is.
Dus begin bij je kruin dan de zesde, vijfde, vierde, derde, tweede, eerste, anus.

Nu lukt het veel mensen niet om al die punten in stand te houden in hun concentratie, en dat geeft helemaal niets. Gewoon doorgaan. En dan lukt het soms niet om helemaal de juiste kleur te krijgen, ook dat geeft niet, gewoon doorgaan. Het gaat er om dat je een straal fel licht uit je anus en je kruin laat schijnen. De chakra’s daar tussen breng je in evenwicht en dat is ook belangrijk maar het gaat uiteindelijk om die anus en kruin.

Het kan ook goed zijn dat je tijdens de meditatie in slaap valt, nou dat was ten slotte de bedoeling. Je kan deze meditatie niet te vaak doen maar om de paar dagen is goed genoeg. Afhankelijk van de persoon zal het van om de dag tot om de week goed zijn.

Hoe ben ik zelf hier achter gekomen? Ik ben natuurlijk een ontzettende knutselaar en zit vaak aan mijn eigen energie te knutselen. Dus ik had wat gedaan waarmee ik oude blessures kon oplossen waardoor chronische klachten in mijn lichaam zijn verdwenen. Dat is fijn en daar komt vast nog een vehaaltje over. 

Die oude blessures had ik behandeld met de flitser maar daardoor had ik ook mijn kruis en hoofd geflitst en dat vond mijn hemel aarde verbinding dus niet zo fijn. En omdat die twee uit balans waren geraakt anus op 2 en kruin op 4 had ik ontzettende kriebel in mijn kont gekregen. Zo erg dat ik zo’n doos vochtige doekjes ben gaan halen omdat ik met wc papier de boel stuk maakte. Ik ben dan langzaam van begrip om er achter te komen dat het iets energetiesch is. En in die tijd kon ik ook niet goed slapen. Ondanks ongelimiteerde toegang tot slaapschijfjes. Ik werd een soort van zweverig in mijn hoofd. Dus wel denken maar ook zweverig een soort van geen toon kunnen houden. 

Bij een ander persoon die ik ooit in slaap had geholpen, terwijl zij aan het afkicken was van de slaappillen. Had ik gemerkt dat de hemel aarde verbinding slecht was. En dat als die beter zou worden zij beter zou kunnen slapen. En op een gegeven moment, op de wc… , viel het kwartje. Die kriebel aan mijn anus dat is de andere kant van de pijp die in mijn kruin begint. Die twee zijn uit balans! Dus met de flitser dat opgelost. En toen was ik de kriebel kwijt en kon ik ook weer slapen. De kriebel is nog wel af en toe even terug gekomen, maar ik snap waarom en ook hie de golfbeweging in die pijp werkt. En nu heb ik er al weken geen last meer van en slaap weer geweldig. Over die golven komt nog een verhaaltje of misschien een filmpje.

Het heeft ook even geduurd voordat ik dit verhaaltje geschreven heb omdat ik heel goed wilde testen of het nu werkte of niet. En bij een aantal mensen geprobeerd. Zij slapen nu weer lekker en na 26 jaar kriebel geen kriebel meer. Zucht wat een opluchting.

Anders wonen

Ooit, toen ik nog dagelijks naar Amsterdam ging voor werk, heb ik op een strategische plek een huis gekocht. Dicht bij de A27 en dicht bij een station waar de sneltrein stopte. En natuurlijk toch ook in de buurt van water, zonder overburen want daar zit een parkje. En natuurlijk een schuur en een tuin. Of te wel een rijtjes huis in Almere. Op die 120m2 was altijd ruimte zat om te knutselen en ondertussen ben ik heel blij met die stevige onderpaling en dat mijn huis recht wordt gehouden door de buren. Want anders was het vast scheef gezakt met een floating tank (1200kg) op de eerste verdieping en een elektronen microscoop (590kg) op de zolder en natuurlijk allerhande meetapparatuur. Want blijkbaar heb ik een meetapparatuur tick. Heeft er nog iemand interesse in een elektronen microscoop of NIM modules (voor metingen aan snelle natuurkundige processen), een paar hoogspannings voedingen of stralings meters of toch liever een legertje PMT’s? Roept u maar. Oh ja het ging over wonen…

Maar ik verlang naar natuur en rust. Het liefste zou ik niet merken dat ik buren heb en zou ik in mijn blote kont de tuin in willen kunnen lopen. De plek heeft het liefst veel bomen en groen en rust. Het hoeft geen bebouwing te hebben als ik er maar iets voor ‘tijdelijke’ bewoning of recreatie op mag zetten. (Ik hoor uit advies dat het toch erg belangrijk is als de plek geschikt is voor permanente bewoning. Veel gemeenten controleren strak of een recreatie woning niet permanent bewoond wordt. En als ik ambtenaren van de gemeente langs krijg om te kijken of ik me wel aan de regels houd wordt ik heel erg snel gestoord.) Elekticiteit zou fijn zijn, riool ook. Maar als het er niet is dan bedenk ik wel wat. Uiteindelijk wil ik wel redelijk comfort hebben zoals het warm genoeg kunnen krijgen in de winter en kunnen douchen onder warm water. Maar heel veel energie verbruik ik niet. In mijn huis heb ik een jaar rekening van ca €400 voor gas en licht samen. Dus mijn internet is duurder dan het gas en het licht, hmmm. En veel water gebruik ik ook niet. Die man die het water kwam opnemen schrok er zelfs van. Uiteindelijk kreeg ik €500 terug voor teveel betaald water. Van zo’n boot leer je wel zuinig omgaan met energie en water.

Natuurlijk heb ik naast woonruimte ook werk ruimte nodig. Dat zou in een schuur of een zeecontainer kunnen. Als het er maar droog is en verwarmt kan worden. Maar ik zou ook attelier ruimte kunnen huren daarvoor. Op de haven is er ook ruime die ik mogelijk kan huren.

En natuurlijk moet dat huis van mij eerst een heel stuk leger worden. En het liefste zou ik eerst een andere plek vinden en dan mijn huis opknappen. Maar mogelijk wordt dat natuurlijk een dure oplossing met dubbele kosten enzo.

Lieve wereld heb je het gehoord? Ik ben op zoek!

 

Bewustzijn vs Gevoeligheid

Als je geboren wordt dan is je ziel als een heel mooi mozaïek in een hele mooie kamer. Het blinkt en het is een met alles er om heen. Dan komen er langzaam vlekken op de vloer. De vlekken worden bedekt met eerst alleen een kleedje. Maar als die vlek nog stinkt ook dan kan je er ook plavuizen overheen leggen. Er komen barsten in de vloer en dan zou je daar wel eens een blok beton op kunnen leggen.

Mozaik psalm 1 850

Binnen de kortste keren is die hele mooie kamer helemaal niet mooi meer. Als we uiteindelijk via het dakraam naarbuiten zijn gekropen dan noemen we dat gat in de grond onze beerput. Alle shit die we tegen komen in ons leven gooien we in de beerput. En als die beerput vol begint te raken dan leggen we er een hele grote steen op. Mogelijk kunnen we op die steen een heel mooi mozaiek tekenen en doen alsof er niets aan de hand is. Dan doen we gewoon alsof die dikke steen de vloer is van onze mooie kamer is en dat er helemaal geen groot gat gevuld met shit onder zit. En als we de shit kunnen ruiken ach dan heeft onze samenleving afleiding genoeg in allerlei vormen van automutilatie zoals: drugs, alcohol, roken, teveel/teweinig/verkeerd eten, veel te hard werken, foute relaties (met iemand die je pijn doet), enz enz.

Heel veel mensen hebben zo’n steen die ze met man en macht op de plaats proberen te houden, zodat de nare luchtjes niet vrij kunnen komen. Deze mensen kunnen er voor de buitenwereld heel succesvol uit zien en ze lijken het helemaal voor elkaar te hebben. Maar als het regent buiten en ze zijn een avond aleen thuis, zijn ze dan ook gelukkig? Of is het allemaal gewoon uiterlijke schijn?

Dan zijn er mensen die met therapie of yoga of boedisme of … die steen te lijf gaan. De steen wordt eerst met een hamer gebroken en dan begint de stank al vrij te komen. Dan met heel veel wilskracht wordt de steen verwijderd. Vervolgens kan er met een schep de hele  beerput worden leeg geschept.

Het effect hiervan op het leven is dat alle zaken die zo mooi overdekt waren met stenen, nu vrij komen. Dat resulteert in gevoeligheid en open wonden die nooit helemaal genezen zijn. Als zo’n open wond aangeraakt wordt kan dat, natuurlijk, heel pijnlijk zijn. Voor de buitenwereld kan het lijken alsof de persoon veel gevoeliger wordt en door een diepe cresis gaat. Dat is dan ook een van de redenen dat mensen in een klooster gaan zitten zodat ze dan niet telkens in die open wonden geraakt worden. 

Eerst wordt de persoon steeds gevoeliger en zal hij zich mogelijk afsluiten van de samenleving. De samenleving zal dit over het algemeen niet begrijpen. Dan als de pijn dragelijk wordt zal de persoon meer en meer aan zichzelf gaan werken. De pijn wordt veroorzaakt door programma’s. En er zijn oa allemaal programma’s die vertellen dat je een actief deel van de samenleving moet zijn. Daar zal je eerst door heen moeten. Dan komen de delen aan bod waardoor je uiteindelijk gestart bent met deze weg. Want als je al helemaal gelukkig was was er geen drijfveer om zo moeilijk te doen.

Langzaam raakt de beerput leger. En op een gegeven moment kom je op een punt dat je niet meer terug kan. Je kan niet meer stoppen met scheppen want je weet dat je dan nooit echt gelukkig zal zijn. En op een gegeven moment raak je een van je ‘root’ programma’s. Als je dit ding oplost dan komt er heel veel los. plotseling lijk je wel in een raket te zitten zo snel gaat alles. Maar blijf goed sturen! 

Wat je nu kan zien is dat je werkelijk aan het veranderen bent want de programma’s die je zo lang in de weg zaten beginnen op te lossen. Wat je ook kan merken is dat je minder over gevoelig begint te worden. Want de wonden worden geheeld. Het in contact zijn met andere mensen doet niet meer zo’n zeer. Nu kan je langzaam weer uit je veilige omgeving naar buiten kruipen. En mogelijk is dit ook het punt waarop een monnik weer meer de buitenwereld in gaat. Dit is het punt waar ik nu in zit en het is een mooi uitzicht.

Kacheltje

En toen in de lente wilde het helemáál geen lente worden. Maar ik wilde wel lekker op de boot zijn. Dus ben ik op zoek gegaan naar een kacheltje.

Een kacheltje voor een boot vond ik een ingewikkelde keuze. Het apparaat moet veilig zijn. Dus het mag geen gemakkelijk ontbrandbare brandstof gebruiken. Dus de Trumatic kachels vallen af want die gebruiken gas. Gas is zwaar en komt in de biels te staan als het fout gaat en ontbrand bij een vonkje. Ja heel fijn, boem, weg schip, weg jelbert. Nee dus geen goed idee. Diesel is een fijne brandstof want het ontbrand pas bij hoge temperaturen en het heeft een hoge ontbrandings waarde. Dan kom ik op een webasto kachel. Ik heb een Webasto 2000 gehad en ik vond dat het ding veel geluid produceerde. En ik vind ze duur €1200 voor een kachel die niet voor continu gebruik is. Ach ja het zal wel aan de kwaliteit liggen… Maarja die bleek ook niet al te goed want het ding hield er na een jaar mee op. Dus wat moet je dan?

Bij de haven waar ik nu lig zijn een aantal mensen die op een boot wonen en zij gebruiken Zibro kacheltjes. Die dingen (de laser (SRE) variant) gebruiken netspanning voor de fan en best wel wat vermogen bij het starten. Ze hebben geen gasuitlaat dus dacht ik dat dat niet zo’n goed idee zou zijn. Een boot vol koolmomoxide leek me niet zo’n goed idee. Maarja mijn buren leefde nog en ook geen zieknewagens zien of horen langs snellen. Dus misschien valt het allemaal wel mee.

Dus ben ik die dingen eens gaan bekijken op internet. Er blijken zo veel modellen te zijn dat het bijna onmogelijk is de weg nog te vinden. Dus ben ik naar de mogelijkheden gaan kijken. Het ding moet namelijk wel veilig zijn. Ik wil niet op een morgen bij Peterus wakker worden. Dus het ding moest beveiligd zijn tegen laag zuurstof gehalte en koolmonoxide. Een omval beveileging is ook fijn, zodat de kachel uit gaat als je omslaat. En dan het vermogen, dat moet heel laag geregeld kunnen worden want die boot is maar klein en geen sauna. Met dat alles kwam ik uit op de SRE25TC. Helaas is het ding uit productie maar er zijn opvolgers die ook redelijk in de richting zitten. Echter als je alle toeters en bellen wilt zit je ook aan een hoger vermogen vast en dat wilde ik niet. De pitten specialist had hem nog maar daar koste hij €400. Ja dat is veel beter dan €1200 maar toch. Op marktplaats was er iemand die hem voor €250 aanbood, een demo model. Die ben ik dus gaan ophalen.

kacheltje

De brandstof voor deze dingen is kerosine, ja dat spul wat vliegtuigen zo lekker vinden. Kerosine is eigenlijk lampen olie maar dan zuiverder. Het heeft een heel laag zwavel gehalte en heel weinig aromatische stoffen. Je ruikt het dus bijna niet (mits de verbranding op de juiste temperatuur gebeurd). Zibro heeft ook zijn eigen brandstof wat ze Zibro Kristal noemen. De modernere kachels kunnen dedecteren of je de juiste brandstof gebruikt. Dat doen ze met UV licht. Het is niet zo dat de kachel het niet doet met de verkeerde brandstof het is alleen slecht voor de garantie van 4 jaar op de kachel. De Zibro brandstof kost ca €50 per 20 liter. Kerosine (in België Petrolium C) is stukken goedkoper. Ik had 20 liter voor ca €40 incl verzenden. Echter in België betaal je aan de pomp ca €1 aan de pomp en Esso levert het voor €0.97/l per 500l.

In de praktijk is dit een heel fijn kacheltje. En ik heb nog geen koolmonoxide klachten gehad. Voor de zekerheid had ik mijn koolmonoxide alarm vlak bij de kachel gelegd zodat als er teveel vrij kwam ik het gelijk te horen zou krijgen. Het kacheltje staat op de vloer van de kajuit onder de eettafel. Het zit aangesloten op een mastervolt inverter (500W al had 300W ook prima gekund). Als ik de kachel aanzet dan duurt het ontsteek proces 2 minuten. In deze tijd gebruikt de kachel 320W en dus begint de fan van de inverter lawaai te maken. Dan ontsteekt de kachel en is er even de lucht van ontbrande diesel te ruiken. Dit trekt na een paar seconde weg. De lucht vertrekt snel via het luik wat op een kiertje staat(1 a 2 cm). De inverter wordt weer rustig en de fan van de Zibro gaat blazen en er komt een heerlijk warme lucht uit. Als je de thermostaat  lager zet dan de temperatuur in de kajuit dan gaat de kachel naar zijn laagste stand en hoor je hem bijna niet meer hij verbruikt dan 14W aan elektriciteit de inverter verbruikt zelf echter ook zoiets. Als ik in mijn kooi lig moet ik erg mijn best doen om hem te horen. Het ding is ook uitgerust met een timer zodat ik in een warm schip wakker kan worden. Ohhh wat een luxe. Als ik hem uit zet dan wordt er eventjes weer veel vermogen gebruikt en komt er even een zoetig luchtje vrij.

Onder de tafel is de luchtstroom niet ideaal en dus doet de thermostaat het niet zo goed. Om dit te verhelpen heb ik het kapje om de temperatuursensor weg gehaald en de sensor iets naar buiten getrokken. Nu hangt de sensor in de vrije lucht en werkt de thermostaat veel beter.

En dan is er natuurlijk nog de vraag: Hoe zit het met het vocht aanboord? Want in die brandstof zit ook veel water. Dus in theorie zou het vochtiger worden. Dat gebeurd ook als je niet voldoende ventileert. Bij onvoldoende ventilatie zie ik de hygrometer langzaam oplopen. Echter als ik het luik wat verder open zet dan wordt de vochtigheid ztukken lager. Kijk naar vandaag. Zonet toen ik wakker werd was het 19 graden en de vochtigheid was 86%. Ik zet de kachel aan en het luik op een opening van ca 5cm. De temperatuur loopt op en om te testem maak ik het even extra warm. Bij 32 graden is de vochtigheid 69%. Dan zet ik de kachel uit en de temperatuur daalt langzaam bij 21 graden is het 71%. Nu is het gaan hozen en waaien buiten en ben dit verhaaltje gaan schrijven. De temperatuur is nu 20.5 graden en de vochtigheid is 74%. Dat is ruim 10% droger dan net.

Je kan natuurlijk zeggen dat het niet erg efficient is om het luik open te zetten als je gaat stoken. Dat is natuurlijk waar maar een kachel met een schoorsteen heeft ook geen rendement van 100%, vooral die kachels op de boot niet. De webasto had een uitlaat temperatuur van ver boven de 100 graden dus die energie ben je dan ook kwijt. Wat ik ook heel fijn vind is dat ik geen inbouw gedoe heb gehad. Gewoon neerzetten en met een lijntje vast zetten tussen de tafelpoten en vooral geen gaten in het schip voor uitlaat en luchtpijpen.

Dus ik nan eigenlijk zeggen dat dit voor mij het ideale boot kacheltje is. 

 

 

 

19C 86%

32C 69%

21C 71%

Onbereikbaar

Vroeger was alles zo simpel. Toen had je telefoon. Ja echt waar analoge telefoon en zo’n ding met een draaischijf. Het was allemaal absolute lowtech maar het werkte wel. In groningen stond nog een centrale waar de piepjes van de wachttoon mechanisch gemaakt werden en daar kon je dan gratis chatten omdat het mechaniek niet helemaal goed werkte. Iedereen die opbelde naar die centrale kon met elkaar praten tijdens de wacht toon.

Nu is die tijd voorbij en zijn er netbeheerdes en verschillende maatschappijen en is het allemaal heeel ingewikkeld geworden. Het naadloos overschakelen van de ene provider naar de andere is er niet meer bij. Dus nu heeft Lijbrand de verbinding opgezecht voordat xs4all de verbinding heeft overgenomen. Het resultaat, geen telefoon en nog veel erger geen snel internet. De komende 10 tot 16 dagen mag ik gedwongen afkicken van mijn internet en telefoon gebruik. Nu nog bidden dat mijn oude nummer behouden blijft want als ik het bel krijg ik te horen dat het niet in gebruik is.

Dus als je me probeert te bereiken probeer mijn 06 of email.

Energie

Per Januari naar een ander energie leverancier. Daarbij hoort natuurlijk dat de meterstanden moeten worden doorgegeven. Dat gaat tegenwoordig via een web formulier en daar kan je ook zien wat de geschatte waarde van je meter behoort te zijn, een paar maanden terug.

Het grappige is natuurlijk dat ik zo veel ben weg geweest dat ik heel weinig heb verbruikt. En nu ben ik een experiment aan het doen met niet stoken ven de CV. Gewoon wat meer aantrekken. En als het echt fris wordt dan doe ik de kachel aan. Dat is dan ergens rond de 16 graden.

Dan is er natuurlijk nog de elektra. Die is ook stukken minder. Maarja ik heb ook zoiets dat met al dat op de boot zijn ben ik ook heel voorzichtig met verbruik. Een lampje van 10W maakt je accu toch wel snel leeg en een laptop helemaal. Dus hier in huis ben ik daar nu ook veel voorzichtiger mee en ik heb veel lampen vervangen voor LED. Dat helpt ook.

Natuurlijk ben ik erg benieuwd wat ik nu terug ga krijgen. Want volgens de schatting had ik in oktober meer verbruikt in totaal dan wat ik nu op de meters heb staan. Maarja misschien sturen ze wel een mannetje langs omdat ze denken dat ik scheel heb gekeken. Nou ja ik zal wel zien.

edit:

€483 terug. Das lekker. Dat is inclusief vorige winter toen ik onder de palmbomen zat. Echter stond mijn kachel toen niet op echt koud, helaas.

Nu kom ik er achter dat mijn lichaam het toch echt niet fijn vind als het ergens minder als 16 graden wordt. Ik zit dan ook veel stil achter de computer en merk dan dat mijn neus en handen fris zijn. Een tijdje terug was ik de hele dag zo moe. En ik kwam er toen achter dat het te fris was. Blijkbaar went koude wel want ik voelde het niet als te koud maar m’n lichaam was er toch echt niet blij mee. Het is ook te merken dat als ik een dag bij iemand ben geweest waar wel gewoon gestookt wordt dat ik dan weer even moet wennen aan hoe het hier is.

Ondertussen met die sneeuw enzo heb ik de thermostaat weer ingesteld. Het is nu standaard 17 graden en als ik het wel even welletjes vind zet ik ‘m op 19.

A new life for DSC-F707

New toys make for new inspiration. A few days ago I got a new camera, an Olympus TG1 and immediately took it into the bathtub to see how it would do underwater. As far as I can see it is a great camera and I’m not going to write a review about it. You can find those else where. Buying a new camera gave me the courage to take my previous DSC-F707 apart. The flash is broken and I wanted to fix that. In order to get to all the parts of the flash unit I would have to take the whole thing too far apart. That was not a good idea so no flash. So maybe an external flash would work. Are there schematics for that? And seaching over internet I found a page about IR photography and that the F707 is the perfect camera for that. With the only limitation that Sony had limmited the shutter speed in order to limit the IR photography modes to night time. Hey that is not fair.

So I was taking a look at the innerts of the camera anyway so why not find a way to get this mode working during the day. The IC in the schematic that does the shutter and IR filter control is LB1940. But the thing is so small that it would probably destroy the camera if I would solder on it. Also the tracks on the pcb are unreachable. So no bananas. Then just before giving up and closing the camera I thought, lets give the solenoid a try wit an external magnet. And that worked!!

So after closing the case it did not work with the small magnet I was using. So with a small stack of neodenuim magnets it worked.

The greenish hue of the picture during night mode is a software setting. When the night node switch is set and the mode is switched back to normal with a magnet, the greenish hue stays. So that suggests that this is only to make it more look like an old nightscope. Those where green because of the fluoricent screen athe the end of the photonmultiplyer.

If you place one magnet on the spot the solenoid does not have enough power to switch the filter. So you can play around with the night shot switch.

 

PC190324

This is the placement of the magnet. One magnet is enough to ‘freeze’ the solenoid in one position.

PC190326

This is a shot in IR mode with a magnet. You see the red coloring.

PC190327

This is a shot in night mode in the normal way.

In a few days I will make some shots outside in IR mode. But first I have to buy an IR filter.

btw this is the article that inspired me to start lookin for ways to make IR photo’s

Maze builder for Arduino

Recently I bought the LOL shield for Arduino. This is for a learning platform I’m building for a very intelligent kid, age 8. He is borring himself to death at school. So I thought lets build him a platform to teach electronics and programming. The LOL shield is perfect for this and the library has several games. Now I’m building this new game, Maze.

It makes a maze in a boolean array and displays only a small part of it on the screen. The user can only see the part he would see if he is physically there, and it is dark.

At this moment the maze making routine is ready. Next I will continue with building the game and from that moment on it will become hardware dependent. So here is the maze routine and later I will post the rest.

/* maze builder
 create a maze in a bolean array 
 Display the maze on the LOL shield
 use the keys defined to move around the maze
 Cheat sheet is displayed on serial port (x,y reversed)
 TODO something nice when won
 coordinate display

 */
#include 

#define xgrid 20 
#define ygrid 20
#define xMazeDisplay 10
#define yMazeDisplay 5
#define dim1 7
#define dim2 7
#define dim3 7

#define upKey 36
#define rightKey 38
#define downKey 40
#define leftKey 42

bool maze [xgrid][ygrid];
unsigned char mazeEndX,mazeEndY;

void setup()
{
 LedSign::Init(GRAYSCALE);      //Initilizes the LoL Shield

 pinMode(upKey, INPUT); //set key inputs
 pinMode(rightKey, INPUT);
 pinMode(downKey, INPUT);
 pinMode(leftKey, INPUT);
 digitalWrite(upKey,HIGH); //make pullup
 digitalWrite(rightKey,HIGH);
 digitalWrite(downKey,HIGH);
 digitalWrite(leftKey,HIGH);
 Serial.begin(9600);
 randomSeed(analogRead(0)+analogRead(3));
 for(int x=0; x< xgrid; x++) //empty maze
 {
  for(int y=0; y< ygrid; y++)
   maze[x][y]=0;
 }

 Serial.println("strart run");
}

void loop()
{
 int x,y; 
 buildMaze();
 //testMaze();
 for( x=0; x< xgrid; x++) //print maze
 {
  for( y=0; y< ygrid; y++)
  {
   if(maze[x][y]==0)
    Serial.print('X');
   else
    Serial.print(' ');
  }
  Serial.println('|');

 }

 displayMaze();
 delay(5000); 
 LedSign::Clear();
 x=0;
 y=0;
 displayMazeSpot(x,y);
 // delay(5000);

 // eraseMazeSpot();
 // delay(5000);

 Serial.print("Maze End =");
 Serial.print(mazeEndX,DEC);
 Serial.print(',');
 Serial.println(mazeEndY,DEC);

 while(1)
 {
  if(moveMaze(x,y, 500)==1)
  { //if won do something nice, restart game
    break;
  } 
  LedSign::Set(xMazeDisplay,yMazeDisplay,7);
  delay(100);
  LedSign::Set(xMazeDisplay,yMazeDisplay,0);
  delay(100);
 };
}
/*
void testMaze()
{
 maze[0][0]=1;
 for( int x=0;xmillis())
 {
  if(digitalRead(upKey)==LOW)
  {//do move up
   if(y>0)
   {
    if(maze[x][y-1]==1)
     y--;

    Serial.print("x=");
    Serial.print(x,DEC);
    Serial.print(" y=");
    Serial.println(y,DEC);
    break;
   }
  }
  if(digitalRead(rightKey)==LOW)
  {//do move right
   if(x0)
   {
    if(maze[x-1][y]==1)
     x--;
    Serial.print("x=");
    Serial.print(x,DEC);
    Serial.print(" y=");
    Serial.println(y,DEC);
    break;
   }
  }

 };
 //eraseMazeSpot();
 LedSign::Clear();
 displayMazeSpot(x,y);
 if(x==mazeEndX && y==mazeEndY)
  return 1;
 else 
  return 0;

}

void eraseMazeSpot()
{
 int xe,xf,ye,yf;
 xe=xMazeDisplay-3;
 xf=xMazeDisplay+3;
 ye=yMazeDisplay-3;
 yf=yMazeDisplay+3;
 if (xexgrid)
  xf=xgrid;
 if (yeygrid)
  yf=ygrid;
 for(int x=xe;x=0 && x=0 && y=0 && x=0 && y14)
 // x=14;
 y=ygrid;
 //if(ygrid>9)
 // y=9;
 for(int xx=0; xx< x; xx++) //print maze
 {
  for(int yy=0; yy< y; yy++)
  {
   LedSign::Set(xx,yy,(1-maze[xx][yy])*7); //maze held at 90 degrees turned
  }
 }
}

void buildMaze()
{
 /*
in what direction to go?
  1=5= right x+1
  2=6= down Y+1
  3=7= left x-1
  4= up y-1
  direction = old direction + rnd(3)
  Is the new direction correct?
  coordinate assignments for up move see table below.
  the E & F fields could be ommited but the maze would then seem to have many diagonal moves.
  0 E D F 0
  0 A B C 0
  0 0 Q 0 0
  0 0 0 0 0
  0 0 0 0 0
  From Q A is not used or the limit of the board, I not used K not used. then A is next Q 
  Same goes for the others. 
  All directions are filled? 
  Test all locations until a spot is found that is used Q where A is not used or the limit of the board, I not used K not used. then A is next Q 
  Same goes for the others.
  Relative positions to check from Q in relation to grid:
  UP   Right   Down   Left
  A(-1,-1) (1,-1)  (-1,1)  (-1,-1)
  B(0 ,-1) (1, 0)  ( 0,1)  (-1, 0)
  C(1 ,-1) (1, 1)  ( 1,1)  (-1, 1)
  D(0 ,-2) (2, 0)  ( 0,2)  (-2, 1)
  E(-1,-2) (2,-1)  ( 1,2)  (-2, 1)
  F( 1,-2) (2, 1)  (-1,2)  (-2,-1)

  First choose rnd(direction) then test if direcrion is ok
  Any used spot is 1 so 1 is road 0 is wall

  */
 char dir, olddir=1;
 int x=0,y=0;
 //char runs=0;
 char tries=0;
 // for(int runs=0;runs= xgrid)
 {
  dx=cx; 
  ex=cx; 
  fx=cx;
 }
 if(maze[ax][ay]==0 && maze[bx][by]==0 && maze[cx][cy]==0 && maze[dx][dy]==0 && maze[ex][ey]==0 && maze[fx][fy]==0)
 { 
  x++;
  maze[x][y]=1;
  return 1;
 } 
 return 0;

}

bool downMove(int x, int y)
{
 char ax, bx, cx, dx, ex, fx, ay, by, cy, dy, ey ,fy;
 ax=x-1;
 bx=x;
 cx=x+1;
 dx=x;
 ex=x+1;
 fx=x-1;
 ay=y+1;
 by=y+1;
 cy=y+1;
 dy=y+2;
 ey=y+2;
 fy=y+2;
 if(ay == ygrid) //test grid limits
  return 0; //down is not possible
 if (ax= ygrid)
 {
  dy=cy; 
  ey=cy; 
  fy=cy;
 }
 if(maze[ax][ay]==0 && maze[bx][by]==0 && maze[cx][cy]==0 && maze[dx][dy]==0 && maze[ex][ey]==0 && maze[fx][fy]==0)
 {
  y++;
  maze[x][y]=1;
  return 1;
 }
 return 0;
}

bool leftMove(int x, int y)
{
 char ax, bx, cx, dx, ex, fx, ay, by, cy, dy, ey ,fy;

 ax=x-1;
 bx=x-1;
 cx=x-1;
 dx=x-2;
 ex=x-2;
 fx=x-2;
 ay=y-1;
 by=y;
 cy=y+1;
 dy=y;
 ey=y+1;
 fy=y-1;
 if(ax(ygrid-4); y--)
 {
  for(int x=xgrid-1; x>(xgrid-4); x--)
  {
   if(maze[x][y]==1)
   {
    mazeEndX=x;
    mazeEndY=y;
    return;
   }
  }
 }
}

 

Houden van

Houden van. Dat is iets wat iedereen wil maar wat lang nog niet altijd zo gemakkelijk is. Een gangbare theorie in new age kringen is: “Je kan alleen houden van een ander als je eerst van jezelf houd”. Dan zegt mijn leeraar (min of meer want ik heb grote moeite te onthouden wat hij letterlijk zegt): “Je kan het beste eerst van de ander houden en daarna van jezelf. Want als je begint met het houden van jezelf dan loop je de kans te zelfzuchtig te worden”. Beide stellingen zijn waar, en daar begint de paradox.

Om de paradox te begrijpen eerst een paradigma: Alle mensen om je heen zijn spiegels van jezelf. Dus alles wat je ziet in een ander kan je alleen maar zien omdat het een deel is van jezelf. Je zal dit mogelijk moeilijk kunnen geloven. Dus hier een voorbeeld. Als je op straat loopt en je ziet mensen om je heen of je praat met ze, weet je dan of ze houden van SM? Ja je weet wel BDSM… Zeer waarschijnlijk heb je geen idee. Je bekijkt de wereld niet door die bril want die bril is je vreemd. Een vriendin van me die daar wel actief in is vertelde me dat ze in iedereen om haar heen de submissive en de overheersende kant herkent en dat ze kan zien wanneer mensen zelf ook SM doen of die fantasieen hebben. Zij herkent het in de ander omdat zij het ook doet, de anderen spiegelen haar eigenschappen terug naar haar.

En dan het omgekeerde. Als je kijkt naar kinder mishandeling en misbruik dan weet je dat een er een bepaald percentage is van de kinderen waar dat bij gebeurd. Dus elke arts zou dat percentage in zijn praktijk terug moeten zien. Dat gebeurd echter niet. Voor veel artsen ligt kinder mishandeling zo ver van hun belevings wereld dat ze het niet kunnen zien. Het is enigzinds logisch dat dat ver buiten hun belevings wereld ligt, want als je niet het beste met de mensen om je heen voor hebt wordt je geen arts.

En toch nog zul je mogelijk niet willen zien dat alle mensen om je heen spiegels zijn van jezelf. Want hoe kan die persoon waar je je zo aan ergert nou een deel zijn van jou? Je ergert je zo aan die persoon omdat die persoon een deel van jou laat zien waar je niet van houd. Auw die doet vast pijn. “Maar die eigenschap heb ik helemaal niet!” Dan zal het zo zijn dat je die eigenschap wel hebt gehad of dat je een ander hebt aangezet tot die eigenschap. Hee daar komt karma even om de hoek kijken.

Terug naar houden van. Als je nu kijkt naar de stelling : “Je kan alleen houden van een ander als je eerst van jezelf houd”. En je begint met het houden van de ander. Dan klopt het wel. Want waar je uiteindelijk van houd is het deel van de ander die het deel van jezelf reflecteert waar je wel van houd.

Ok misschien is dat nog wat ingewikkeld. Toen ik helemaal hoteldebotel verliefd werd op mijn vorige partner hield ik eigenlijk helemaal niet van mezelf. Of beter nog ik had een rot hekel aan mezelf. (En om eerlijk te zijn houd jij wel zoveel van jezelf?) Toch hield ik heel erg van haar en in die tijd heb ik me regelmatig afgevraagd hou dat nou kon. Blijkbaar was er een stuk in mezelf waar ik nog van hield en dat kon ik in haar zien. Door het zien van die liefde kon ik het stuk van mezelf vergroten waar ik van hield. En toen waren beide stellingen plots waar.

Houden van …. Jezelf

Jaa dan is die er ook nog, en dat ik helemaal niet zo gemakkelijk. Werkelijk van jezelf houden hoe doe je dat in deze wereld? Want als je kijkt wat je jezelf allemaal aan doet en wat je ondergaat in deze wereld, dan is het goed voor te stellen dat jezelf jezelf helemaal niet lief vind. Want uiteindelijk dwing je jezelf om allemaal dingen te doen die je niet leuk vind. De meeste mensen vinden hun werk niet leuk. Sta jij elke morgen op met het Joepi Joepi Joepie gevoel van ik mag weer naar mijn werk en eerst Joepie een uur in de file staan? Je zou veel liever uitslapen tot het moment dat je lichaam voeldoende gerust is en dan dingen doen die in overeensteming zijn met je lichaam en geest. Maar nee dat doen we niet. We doen alles om te behouden wat we hebben en daarvoor verkrachten we ons zelf. We hebben gedurende de dag een baan waar we niet van houden we eten ‘voedsel’ wat ongezond is en vol zit met gifstoffen en alsof dat niet genoeg is vergiftigen we onszelf met chemicalien (Welke petrochemische stoffen smeer jij op je lichaam? Welke toevoegingen zitten er in je eten? Is het eten bespoten?), drugs (Roken, alcohol, suiker, koffie (Simple test: als je een hele standaard verpakking van een van deze producten leeg eet/rookt achter elkaar. Voel je je dan nog erg fijn? Doe dat eens met een fles spa en kijk hoe je je dan voelt, een beetje klotsend vol maar niet ziek)) en destructieve gedachten (je doet iets niet helemaal goed en vervolgens denk je “Wat een stome @##%^&^%&^$ ben je toch”.

Echt gek is het dus niet dat jezelf jezelf niet lief vind of liever gezecht dat je een rothekel hebt aan jezelf. En hoe los je dat op? Ga gezonder eten. Ik ben toen vegetarier geworden en gestopt met zuivel en witte suiker. Ga opzoek naar wat je zelfmanifestatie is. Wat is dat nou weer? Je zelfmanifestatie is iets waar je talent in hebt en waar je van houd om dat te doen. Je kan het doen en volledig het gevoel van tijd kwijt raken. Je wordt er blij van. Als je het doet is de dag plotseling weer goed. Het is het ding waarvoor je geboren bent om dat te doen.

Het kan zijn dat het even duurt voordat je het gevonden hebt het kan ook zijn dat je het al altijd hebt willen doen maar dat je (of je ouders) dacht dat er geen geld mee te verdienen was. Als dat jou zelfmanifestatie is dan is er van te leven. Mischien duurt het wel even voordat je het van de grond hebt. Ga dat doen wat jou zelfmanifestatie is en niet die zelfverkrachting wat nu je baan is. Ja dat zal een grote verandering zijn en misschien verdient dat wel helemaal niet goed. Maar als je blij kan opstaan iedere morgen maakt het dan nog uit hoeveel je verdient? 

En dan uiteindelijk als je doet waarvoor je hier op aarde rondloopt en je eet gezonder en leeft gezonder dan ga je je steeds beter voelen. Je gaat van jezelf houden. Als je in de spiegel kijkt zie je iemand waar je van houd en als je naar je leven kijkt zie je een leven waar je van houd. En dan ben je op de goede weg.

De weg gevonden

Al jaren ben ik bezig om de weg naar huis te vinden. De weg naar het interne geluk de weg naar mezelf. 

En ook al een hele tijd denk ik dat de wereld heel simpel is. Als dingen niet heel simpel zijn dan klopt er iets niet. Dan is er een onderliggende waarheid die alles reduceert tot iets heel simpels. En zo blijkt het ook te zijn met de weg naar huis. De weg is zo simpel dat je hem niet kan begrijpen. Het is zo simpel dat als ik het aan je vertel dat je het niet zal geloven en zeer waarschijnlijk kiest voor een hele ingewikkelde uitleg. Want als het niet een heel dik boek is dan kan het niet waar zijn. 

Waarschijnlijk is het ook zo dat als je leest hoe het werkt dat je het dan niet kán snappen omdat je zelf de weg niet hebt gelopen.

Ieder mens probeert er het beste van te bakken zoals hij zijn leven leeft. Maar wat we telkens ook doen in onszelf voor de gek houden. Er zijn stukken in onszelf die er niet mogen zijn. Die stukken mogen er niet zijn omdat we geleerd hebben dat dat zo is. Je mag niet staand eten. Of je moet altijd netjes werken. Of je moet voldoende lichaamsbeweging krijgen. Of… Er is vanalles wat we moeten doen vanuit onze opvoeding en er is vanalles wat we niet mogen doen vanuit onze opvoeding. We zijn ook onze eigen rechter en executioner die onszelf straffen oplegt. Ieder mens doet het. En waarom? Omdat delen er niet mogen zijn. Die delen die er niet mogen zijn daar kunnen we niet van houden, want ze mogen er immers niet zijn. Als je nu gewoon dood leuk tegen jezelf zegt dat ze er wel mogen zijn, en dat ook doet. Dan blijkt plotseling dat je van die delen wel kunt houden. En als vanzelf houd je dan ook meer van de mensen om je heen. Want wie zijn dat nou allemaal? Ze zijn allemaal ‘jezelf’.

Dan is er nog een stukje van de puzzel. Dat is je zelfmanifestatie. Dat is datgene wat je kan doen in de wereld om je heen waar jij voor hier op aarde rondloopt. Veel mensen vinden het heel moeilijk om te vinden. Het is iets wat je doet met plezier én iets waar je goed in bent of talent voor hebt. Als je dát kan doen dan ga je fluitend door de dag heen. Als je je zelfmanifestatie gevonden hebt en je voert het uit dan gaat je zelfliefde en zelf acceptatie vanzelf ook omhoog.

Het resultaat is een opwaartse wind waarin elke dag beter is als de dag daarvoor. Heeeel simpel, en ongetwijfeld snap je er niks van. Is helemaal niet erg want je bent toch wel lief.